Vappupuhe 2024

Pidin vappupuheen Valkeakoskella ja Kyröskosken torilla. Sää suosi ja porukkaa oli hyvin liikkeelle. Ilmassa oli hienoa vapputunnelmaa. Alla puheeni:

 

Hyvät kuulijat, hyvät toverit!

Elämme synkkiä aikoja. Niin synkkiä, että en uskonut, saati toivonut sellaisia tulevaksi. Tämä koskee, ei vain Suomea vaan Eurooppaa ja koko maailmaa. Kaikkialla demokratia ja ihmisoikeudet ovat uhattuina.

Tästä äärimmäisenä esimerkkinä on Venäjä, jonka hyökkäys Ukrainaan rikkoo kansainvälistä lakia ja on johtanut lukemattomiin uhreihin. Samalla Venäjän toiminnan uhreina ovat myös sen omat kansalaiset, joiden vapautta ja oikeuksia rajoitetaan yhä rajummin.

Suomessa työntekijöiden lakko-oikeutta ollaan rajaamassa, kansalaisjärjestöjen rahoitusta leikkaamassa ja toistuvasti kuulemme kuinka hallitusta ja sen päätöksiä ei muka saisi arvostella vaalien välissä. Olemme Suomessa kääntymässä kohti Unkarin tietä.

Suomessa synkkyyttä lisää hallituksen leikkauspolitiikka, joka osuu kovimmin niihin, joilla menee jo valmiiksi heikoimmin. Monen toimeentulo ja asuminen on nyt vaakalaudalla. Ihmisiä on jo valmiiksi ruokajonoissa ja Suomi on saanut toistuvasti huomautuksia liian alhaisesta sosiaaliturvasta mutta hallitus on valmis heikentämään entisestään näiden ihmisten asemaa. Olen kuullut, että jo nyt häätöjen määrä on hälyttävässä kasvussa koska ihmisillä ei ole enää varaa asua kodeissaan.

Samaan aikaan hallituksella on kuitenkin varaa alentaa kaikista suurituloisimpien verotusta. Heitä eivät ne ”vaikeat päätökset” tule uhkaamaan. Varaa on myös jatkaa runsaiden yritystukien maksamista aloille, jotka eivät ole elinkelpoisia ja samalla vääristää markkinoiden toimintaa.

Kaiken tämän lisäksi vain ideologiaan nojaava leikkauspolitiikka uhkaa Suomen talouskasvua ja tulevaisuutta. On todellinen uhka, että 90-luvun laman virheet toistetaan, eli ne samat virheet, jotka jo kerran toistettiin finanssikriisin jälkeen. Omalla leikkauspolitiikalla pitkitetään talouden taantumaa ja estetään uusi nousu.

Samalla hallitus kuitenkin, lupauksistaan huolimatta, ottaa lainaa ennätystahtia. Lainaa otetaan enemmän kuin Marinin hallitus otti. Hallituksen toinen käsi leikkaa ja toinen käsi lainaa. Kyseessä on hölmöläisten peitonjatkaminen, sillä erotuksella, että leikattu pala heitetään pois ja tilalle ommellaan lainattu.

Euroopassa synkkyyttä aiheuttaa talouskuripolitiikka mutta myös äärioikeiston nousu.

Eurooppalainen talouskuripolitiikka osuu pahiten vihreään siirtymään. Meillä ei kuitenkaan ole varaa odotella ilmastonmuutokseen reagoinnissa. Se on todellisuutta ja uhkaa jo nyt muun muassa ruuantuotantoa monilla alueilla.

Puhumassa Kyröskosken torilla 1.5.2024.

Puhumassa Valkeakoskella 1.5.2024.

Talouskuri ja vihreiden investointien viivyttäminen tarkoittaa myös suurten vihreän siirtymän investointien valumista Euroopan ulkopuolelle. Yhdysvaltoja ja Kiinaa ei ideologinen talouskuri rajoita ja teollisuus hakeutuu sinne missä toimintaedellytykset ovat parhaat.

Äärioikeiston nouseva kannatus uhkaa demokratiaa, ihmisoikeuksia ja oikeusvaltiota koko Euroopassa. Euroopan unioni maailman historian suurin demokratiahanke ja ongelmistaan huolimatta poikkeuksellinen menestystarina maiden vapaaehtoisessa yhteistyössä.

Äärioikeisto on Venäjän asialla ja sen tavoite on Putinin kanssa sama: Euroopan yhtenäisyyden hajottaminen. Meillä ei ole varaa sallia tällaista. Siksi on tärkeää äänestää EU-vaaleissa aktiivisesti ehdokkaita, jotka puolustavat demokratiaa ja oikeutta.

Euroopan on myös alettava huolehtimaan omasta riippumattomuudestaan suhteessa maailman diktatuureihin. Tavoitteena pitää olla omavaraisuus kaikilla aloilla. Puolustuksessa ei saa jättäytyä Yhdysvaltojen varaan.

Tilanne on synkkä mutta se tarkoittaa sitä, että työtä valoisamman tulevaisuuden puolesta on tehtävä entistäkin päättäväisemmin.

Tämä tarkoittaa kaikkia työtä kunnanvaltuustoissa EU-parlamentissa, puolueissa, ammattiyhdistysliikkeessä ja kansalaisjärjestöissä. Kukaan ei tee tätä työtä puolestamme. Kukaan ei puolusta demokratiaa, ihmisoikeuksia, oikeusvaltiota, jos me emme puolusta.

Vappu on työn ja työväenjuhla. Nyt työtä riittää ja työhön on ryhdyttävä ihmisten, Suomen ja Euroopan puolesta!

Hyvää vappua!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei jaeta eteenpäin. Täytä puuttuvat kentät *