Vihreässä siirtymässä on kyse Euroopan tulevaisuudesta

Kirjoitin Tamperelainen lehteen kolumnin Euroopan vihreästä siirtymästä ja se julkaistiin 10.4.2023.

 

Vihreässä siirtymässä on kyse Euroopan tulevaisuudesta

Euroopan komissio aloitti vihreän kehityksen ohjelman vuonna 2019. Sen tarkoituksena on ohjata Eurooppaa kohti vihreää siirtymää niin, että ilmastoneutralius saavutettaisiin vuoteen 2050 mennessä. Ohjelma aloitettiin suurella yksimielisyydellä ja innolla.

Tilanne on nyt kuitenkin muuttumassa ja kritiikki ohjelmaa sekä sen tavoitteita kohtaan on ollut kasvussa. Neljän vuoden aikana maailmakin on muuttunut ratkaisevalla tavalla. Pandemia ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan ovat muuttaneet koko maailmaa. Tämä on antanut joillekin, erityisesti oikeistopopulisteille, intoa väittää, että ohjelmassa on pidettävä taukoa, sen tavoitteita laskettava tai ettei koko ohjelmaa tarvittaisi. Tällaiset ajatukset ovat myrkkyä sekä toimille ilmastonmuutosta vastaan että Euroopan taloudelle.

Samaan aikaan Yhdysvallat ja Kiina investoivat valtavia summia uuteen teknologiaan vihreän siirtymän toteuttamiseksi. Euroopan kannalta on oleellista, onko se mukana vihreän siirtymän toteuttamisessa. Vihreän siirtymän hankkeet ja valtion tuki houkuttelevat uuden teknologian yrityksiä investoimaan Yhdysvaltoihin ja Kiinaan. Jos Eurooppa laiminlyö omat panostuksena ja ”ottaa taukoa” vihreästä siirtymästä niin Eurooppa jää ilman näitä investointeja. Isot teollisuuden investoinnit uuteen vihreään tuotantoon edellyttävät toimintaympäristön ennustettavuutta ja poliittisen päätöksenteon jatkuvuutta.

Vihreällä siirtymällä on myös geopoliittisen vaikutuksensa. Eurooppa on energiantuotannossa edelleen riippuvainen fossiilisista polttoaineista, joita tuodaan Venäjältä ja Lähi-Idän maista. Riippuvuutta näistä valtioista on vähennettävä ja tavoitteeksi asetettava Euroopan energiaomavaraisuus. Riippuvuus energiasta jättää Putinin käsiin aseen, jolla kiristää Eurooppaa ja tätä ei pidä sallia.

Lisäksi on vielä ilmasto itsessään. Ilmastonmuutos ei ole kadonnut mihinkään ja se uhkaa meitä ja olemassaoloamme edelleen. Emme voi perua ilmastonmuutosta mutta vihreän siirtymän avulla voimme vielä hidastaa muutosta ja sopeutua siihen paremmin. Euroopan tulee jatkaa kunnianhimoista työtä vihreän siirtymän toteuttamiseksi.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei jaeta eteenpäin. Täytä puuttuvat kentät *