Ennen eilistä 11.4.2011 valtuuston kokousta käsiteltiin valtuustokyselyni joka käsitteli kaupungin ulkoistettua palvelutuotantoa. Kyselyn taustalla oli Aamulehden 27.3.2011 esiin nostamat ulkoistettujen palveluiden ongelmat kotipalveluissa. Palveluiden piirissä oleva vanhus ei ollut päässyt suihkuun kahteen kuukauteen.
Tällaisista ongelmista kuulee viestejä jatkuvasti. Luottamus ulkoistettuun palvelutuotantoon ei ole korkealla. Tein samaisesta aiheesta valtuustokyselyn jo viime vuonna 21.4.2010. Tilanne ei ole muuttunut. Muillakin kaupungeilla on ongelmia ulkoistetussa palvelutuotannossa. Nokian kaupunki antoi huomautuksen sopimuksen laiminlyönneistä omalle ulkoiselle palvelutuottajalleen. Näyttääkin siltä, että palveluja tuottavat yritykset keskittyvät rahan kuppaamiseen veronmaksajilta ja jättävät palveluiden tuottamisen vähemmälle.
Kyselyni sisälsi seuraavat kysymykset:
- Miten Tampereen kaupunki valvoo ulkopuolisia palvelutuottajiaan?
- Miten Tampereen kaupunki varmistaa ulkopuolisten palvelutuottajien palveluiden laadun?
- Voidaanko nykyisten palvelusopimusten kautta vaikuttaa siihen, että ulkopuolinen palveluntuottaja huolehtii henkilökunnan riittävästä osaamisesta ja pysyvyydestä?
- Millaiset laiminlyönnit palveluiden tasossa johtavat siihen, että sopimus ulkopuolisen palvelutuottajan kanssa voidaan irtisanoa?
- Miten nykyiset ulkoistetut palvelut voidaan palauttaa kaupungin omaan tuotantoon?
Kyselyyn vastasivat pormestari Timo P. Nieminen ja tilaajapäällikkö Eeva Päivärinta. Vastauksissa positiivista oli se, että valvonnan tehostamiseksi ollaan perustamassa valvontayksikköä jossa aloittaa kaksi vanhusasiamiestä ja valvontakoordinaattori. Pormestari kertoi myös, että ulkoistetun palvelutuotannon palauttaminen omaksi tuotannoksi on mahdollista.
Nähtäväksi jää miten valvonta tulee onnistumaan. Kysymyksiä herättää myös se miksi valvontaa aletaan tehdä tässä muodossa vasta nyt. Itse näkisin, että valvontaa ei olisi käynnistetty ilman Vasemmistoliiton aktiivista toimintaa.
1 Kommentti
Jätä kommentti