Kaupunginvaltuuston kokous 7.11.2011

Kaupunginvaltuuston kokouksessa eniten puhutti talousarvion tuloperusteista päättäminen eli verot. Pormestari esitteli ennen kokousta talousarvioesityksensä joka oli 11,4 miljoonaa euroa alijäämäinen. Esityksessä oli sisällä jo kiinteistöveron korotus. Ilman korotusta talousarvio olisi noin 18,4 miljoonaa euroa alijäämäinen. Tämä summa olisi otettava velkaa. Velkaa on otettava muutenkin kaupungin investointien kattamiseksi. Kaupungin velkataakka on kasvamassa kestämättömäksi ja tätä tosiasian korjaamiseksi päätettiin nostaa kiinteistöveroa.

Valtuustosopimuksessa oli aikanaan sovittu verojen tasosta. Kiinteistöverosta sopimus sanoi ettei sitä nosteta loppu valtuustokaudella. Sopimuksessa mukana olevien ryhmien enemmistö kuitenkin suhtautui vastuullisesti kaupungin talouden tilanteeseen ja päätti muuttaa sopimusta niin, että kiinteistöveroa voidaan nostaa. Tämä ei sopinut Keskustalle eikä sitoutumattomille joita kaupungin velkaantuminen ei ilmeisesti haittaa.

Kiinteistöveron korotus on pienempi paha kunnallisveron tai palvelumaksujen kuten terveyskeskusmaksujen korottamiseen verrattuna. Kiinteistöveron korotus kohdistuu ensisijaisesti niihin joilla on omaisuutta eli kiinteistö(jä). Veronkorotuksen vaikutus riippuu kiinteistön arvosta jonka määrittelee verottaja. Käytännössä korotus tuo vuositasolla 10 – 100 euron kustannukset per kiinteistö. Korotus voi valua vuokriin. Vaikutus tulee olemaan kuitenkin joitakin euroa per kuukausi. Ehdoton enemmistö tamperelaisista selviää näistä korotuksista.

Valtuustokeskustelun edetessä kiinteistöveron korotusta vastustettiin monenlaisella pölhöpopulismilla. Osa oli sitä mieltä, että korotuksen sijaan olisi vain otettava lisää velkaa. Osa oli sitä mieltä, että olisi korotusten sijasta tehtävä säästöjä. Mitään konkreettisia esityksiä säästöistä ei kuitenkaan kuulunut.

Lopulta kiinteistöveron korotus hyväksyttiin varsin selvin numeroin. Valtaapitävä XL-ryhmä hajosi äänestyksessä kun Sitoutumattomien valtuutetut ja osa Keskustan valtuutetuista äänestivät korotusta vastaan. On perin kummallista, että nämä pormestaria tukemaan sitoutuneet ryhmät eivät kannattaneet pormestarin talousarvio esitystä. Äänestys tulos oli epäluottamuslause pormestari Niemistä kohtaan.

Toinen kokouksessa puhuttanut asia oli työllisyys. Valtuuston työllisyydenhoitoon osoittamia rahoja on jäämässä käyttämättä puolimiljoonaa euroa vaikka työttömyystilanne on edelleen vaikea. Nämä rahat ovat nyt kadonneet muiden kulujen kattamiseen. Vasemmistoliitto kannatta demarien esitystä lisätä puolimiljoonaa euroa työllisyydenhoitoon jotta asiaan käytettäisiin sen verran rahaa kun alun perin sovittiin. Äänestys hävittiin eikä työllisyydenhoidon rahoitustilannetta korjattu.

Valtuuston kokous kuvattiin ja se on nähtävissä täällä. Allekirjoittanut pitää kokouksen ensimmäisen puheenvuoronsa noin 22 minuutin kohdalla.

Seuraavassa valtuuston kokouksessa 21.11.2011 käsitellään talousarvion menoja.

Kirjoitus on julkaistu myös Vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmän sivuilla.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei jaeta eteenpäin. Täytä puuttuvat kentät *