Hoitajamäärä ja miten siitä äänestettiin valtuustossa

Keskustan entinen kaupunginvaltuutettu ja perussuomalaisten entinen kansanedustaja Laila Koskela kirjoitti Aamulehdn mielipidepalstalle Tampereen kaupunginvaltuuston päätöksestä pienentää hoitajamitoitusta vanhusten asumispalveluissa. Koskela antoi ymmärtää, että valtuustossa asia olisi ollut ”läpihuutojuttu” ja hyväksytty tuosta vain. Näin ei kuitenkaan ollut koska vasemmistoliiton valtuustoryhmä vastusti hoitajien määrän vähentämistä. Minä tein ryhmämme esityksen talousarviokokouksessa.

Laila Koskelan kirjoitus Aamulehden mielipidepalstalla 5.2.2019.

Vastasin omalla kirjoituksellani Koskelan kirjoitukseen koska en halunnut jättää oikaisematta virheellisiä väittämiä. Alla oman 11.2.2019 julkaistun kirjoitukseni teksti:

Vasemmistoliitto vastusti hoitajien vähentämistä Tampereella

Laila Koskelan kirjoitus Aamulehden mielipidepalstalla 5.2.2019.

Laila Koskela kirjoitti Aamulehden mielipidepalstalla (5.2.2019) Tampereen kaupungin päätöksestä vähentää hoitajien määrää ikäihmisten palveluista. Kaupunginvaltuusto käsitteli marraskuun kokouksessaan hoitajamitoitusta, jolla määritellään, kuinka monta hoitajaa yhtä vanhusta kohden palveluissa on. Kyseessä ei ole enää ollut pormestari Lylyn talousarvioehdotus, kuten Koskela väitti, vaan valtuuston talousarviopäätös.

Päätös ei valtuustossa ollut ”läpihuutojuttu” vaan asiasta äänestettiin. Me vasemmistoliiton valtuustoryhmässä puolustimme hoitajien määrän pitämistä ennallaan ja esitimme, ettei hoitajamitoitusta pienenennettäisi. Asiasta siis äänestettiin valtuustossa. Vasemmistoliiton seitsemän valtuutetun lisäksi hoitajien määrän ennallaan pitämisen puolesta äänesti vain yksi valtuutettu. Kaikki nykyisen pormestarikoalition valtuutetut hyväksyivät hoitajamitoituksen pienentämisen. Myös kaikki Koskelan aiemmin edustamien puolueiden eli keskustan ja perussuomalaisten valtuutetut äänestivät hoitajien määrän vähentämisen puolesta. Valtuutettujen enemmistö siis päätti vähentää hoitajien määrää ikäihmisten palveluissa.

Päätös pienentää hoitajamitoitusta on jälleen yksi esimerkki huonoista säästökeinoista. Kaupungin kokonaistaloudessa hoitajien määrän vähentämisen tuomalla säästöllä on hyvin vähän vaikutusta. Ikäihmisille päätös sen sijaan on hyvinkin merkityksellinen, sillä päätös heikentää palveluiden laatua ja ikääntyneiden hyvinvointia. Suunnitellut säästöt saattavatkin jäädä syntymättä, sillä palveluiden heikennys yhtäällä lisää kuluja toisaalla. Niinpä lopputuloksena saattaakin olla entistä huonommat palvelut ja suuremmat menot.

Mikko Aaltonen

puheenjohtaja

Vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmä

 

Tämän jälkeen Koskela päätti kirjoittaa Aamulehteen vielä uudemman kerran 13.2.2019 ja selitellä omaa kirjoitustaan. Siiinä hän väitti, että jokainen äänestää niin kuin tahtoo. Sitä on kyllä hieman hankala uskoa koska niin moni valtuutettu on ollut niin huolissaan vanhusten palveluista mutta olivat kuitenkin valmiita vähentämään

hoitajien määrää palveluissa.

Koskelan kirjoitus Aamulehdessä 13.2.2019.

Vastasin Koskelan kirjoitukseen uudella kirjoituksella. Se julkaistiin 16.2.2019. Alla kirjoitukseni teksti:

Koskelan kirjoitus Aamulehdessä 13.2.2019.

Äänestävätkö kaikki kuten haluavat?

Laila Koskela ihmettelee kirjoituksessaan 13.5. miksi vastasin hänen aikaisempaan kirjoitukseensa (5.2.). Syy on hyvin yksinkertainen. Kirjoituksessaan Koskela antoi ymmärtää, että Tampereen kaupunginvaltuusto olisi päättänyt yksimielisesti ”läpihuutojuttuna” vähentää hoitajien määrää ikäihmisten palveluissa. Tämä ei pidä paikkaansa, kuten omassa kirjoituksessani toin esille. Päätös ei ollut yksimielinen. Vasemmistoliiton valtuustoryhmä vastusti hoitajien määrän vähentämistä. Tukea saimme ryhmämme ulkopuolelta yhdeltä valtuutetulta. Tämä oli sinällään yllättävää, koska valtuustossa niin moni valtuutettu on kertonut olevansa huolissaan ikäihmisten palveluiden määrästä ja laadusta.

Koskelan oman puolueen keskustan kaikki valtuutetut kannattivat hoitajien määrän vähentämistä. Keskustalaisen pääministeri Juha Sipilän kaudella vanhuksia on kohdeltu kovalla kädellä. Monia etuuksia on heikennetty ja kansaneläkettä sekä takuueläkettä on leikattu. Näiden toimien seurauksena viime vuoden loppuun mennessä 26 000 eläkeläistä putosi köyhyysrajan alapuolelle.

Vastineeni Koskelan kirjoitukseen 16.2.2019.

Mikko Aaltonen

puheenjohtaja

Vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmä

Vastineeni Koskelan kirjoitukseen 16.2.2019.

Nähtäväksi jää päättyykö keskustelu tähän vai jatkuuko se vielä. Minä en ainakaan aio vaieta siitä, että vasemmistoliitto puolusti hoitajien määrää enkä aio hyväksyä muunlaisia väitteitä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei jaeta eteenpäin. Täytä puuttuvat kentät *