Tamperelaisessa päätöksenteossa tehtiin tänään historiaa. Terveyttä ja toimintakykyä edistävien palveluiden lautakunta päätti, että aktiivipassi-pilotti otetaan käyttöön. Tämä tarkoittaa sitä, että aktiivipassista tulee totta ja passi on käytössä tämän vuoden huhtikuussa.
Aktiivipassilla mahdollistetaan joukkoliikenteen ja palveluiden käyttöä heikossa asemassa oleville kaupunkilaisille. Idea passiin saatiin alun perin Linzin kaupungista Itävallasta jossa passi on käytössä. Kaupunginvaltuusto vieraili Linzissä ja valtuusto päätti vuoden 2007 talousarviossa, että aktiivipassin käyttöönotto selvitetään. Vaikka passilla olikin laajaa kannatusta kaikissa valtuustoryhmissä, ei hanke kuitenkaan edennyt. Vuosien mittaan passista on puhuttu paljon ja siitä on tehty monia valtuustoaloitteita monista eri valtuustoryhmistä.
Vasemmistoliitolle passin edistäminen ja käyttöön saaminen on ollut tärkeä tavoite. Olemme tehneet määrätietoisesti työtä aktiivipassin edistämiseksi ja nyt olemme saaneet tuloksia aikaiseksi. Tärkeänä tekijänä tässä on ollut pormestarikoalition yhteistyö. Aktiivipassi on saanut tukea Vasemmistoliiton lisäksi myös muista pormestarikoalition ryhmistä Kokoomuksesta, SDP:stä ja vihreistä. Aktiivipassin toteuttamisen taustalla on myös viime vuonna toimineen köyhyystyöryhmän työ. Itse toimin työryhmän puheenjohtajana ja jäseninä toimivat Matti Helin (kok.), Anneli Kivistö (SDP), Irene Roivainen (vihr.), Ilmari Rostila (PS.) ja Jari Heinonen (SKP). Tärkeintä aktiivipassin toteuttamisen kannalta oli kuitenkin pormestariryhmien yhteinen budjettisopu jossa rahoitus passiin hankittiin. Kaupungin viranhaltijat ovat myös tehneet voimia säästämättä hyvää työtä passin toteuttamiseksi.
Aktiivipassin saa hakemuksesta tamperelainen joka on saanut toimeentulotukea yhtäjaksoisesti vähintään 12 kuukautta. Passiin oikeutettu voi ladata 5 euroa rahaa Tampereen kaupunkiliikenteen matkakortille ja tällä panostuksella saa kortille 50 euroa. Latauksen voi tehdä kaksi kertaa vuodessa. Passille ladattua rahaa voi käyttää joukkoliikenteellä matkustamiseen vyöhykkeellä 1, maksaa kaupungin uimahallien ja kuntosalien pääsymaksuja. Passilla pääsee lisäksi maksutta museokeskus Vapriikkiin, Tampereen taidemuseoon ja Sara Hildénin taidemuseoon.
Aktiivipassin tarkoituksena on aktivoida ja pitää aktiivisina pitkään toimeentulotukea saaneita kaupunkilaisia. Monet heistä ovat taloudellisesti hankalassa asemassa eikä rahaa liikkumiseen ja palveluiden käyttämiseen aina ole. Aktiivipassilla helpotetaan liikkumista ja palveluiden käyttämistä sekä parannetaan vaikeassa tilanteessa olevien tamperelaisten elämänlaatua.
On todella hienoa, että aktiivipassi saadaan vihdoin toteutettua. Tämä on hienoa Vasemmistoliiton kannalta ja osoittaa, että saamme asioita tehtyä nykyisessä vaikeassakin tilanteessa. Samalla aktiivipassi on osoitus yhteistyön voimassa. Itselleni tämä on myös tärkeä saavutus ja yksi niistä asioista joiden vuoksi politiikassa kannattaa olla mukana.
2 Kommentit
No tätä on mainostettu mutta käytännössä harvoin tavattu. Nimittäin sitä ei voi hakea kuin harvat ja vielä harvemmille noita myönnetään. Itsekin hain sitä toimeentulotukihakemuksen yhteydessä.
Aktiivipassia ei minulle myönnetty, mutta ei kiellettykään. Se jätettiin kokonaan huomiota vaille.
Tuntuu siellä ruohonjuuritasolla (eli etuuskäsittelijöillä) olevan hyvin vähän kiinnostusta mihinkään mikä lisää heidän työtään. Hain aktiivipassia toukokuussa, nyt on heinäkuun loppu joten ehkä asian olisi ehtinyt käsitellä jos olisi halunnut. Kovin vaikea ja aikaavievä käsittely ei kuitenkaan ole kyseessä.
Kai tällä passilla olikin tarkoituksena lähinnä kiillottaa puuhan keksijöiden poliittista kilpeä.
Ikävä kuulla, että käsittelyssä on kestänyt. Kriteerit passin myöntämiselle ovat olleet tiukat – Yhtäjaksoiset kaksitoista kuukautta toimeentulotukea. Koska en tunne sinun tilannettasi niin en voi sanoa miksi et ole passia saanut.
Jätä kommentti