Hyvää alkanutta vuotta kaikille! Blogin kirjoittamisessa on ollut pitkä taukoa. Paikataan tämä asia nyt koska syytäkin on. Tampereen kaupunginvaltuusto kokoontui 19.1.2015 ja kokouksesta muodostui merkillinen näytelmä joka jäänee monen muistiin.
Kokouksessa valittiin valtuuston puheenjohtajisto, kaupunginhallituksen ja lauta- sekä johtokuntien jäsenet jäljellä olevaksi valtuustokaudeksi. Mutkikkaaksi valinnat teki valtuutettu Yrjö Schafeitelin loikkaus Kokoomuksesta opposition riveihin Tampereen puolesta -ryhmään. Tämä loikka muutti pormestarikoalition (Vasemmistoliitto, Kokoomus, SDP ja vihreät) ja opposition (Perussuomalaiset, Keskusta, kristilliset, TaPu ja SKP) valtuutettujen määrää ja suhdetta jolla jäsenten määrät eri toimielimissä lasketaan. Käytännössä loikka tarkoitti pormestarikoalitiolle yhden paikan menettämistä oppositiolle seitsenjäsenisissä toimielimissä kuten johtokunnissa. Eli aiemman yhden jäsenen sijasta oppositio sai johtokuntiin kaksi jäsentä.
Ikävää Vasemmistoliiton ryhmän kannalta oli, että johtokunnissa menetetyt paikat olivat Vasemmistoliiton paikkoja koska meillä oli koalition pienimpänä ryhmänä ns. viimeinen paikka. Olimme siis menettämässä 14 varsinaista ja 14 varajäsenen paikkaa johtokunnissa. Onneksi koalition muut ryhmät tulivat apuun ja neuvottelimme ratkaisun jossa menetetyt paikat katsottiin koalition menetyksiksi ja menetyksiä tasattiin ryhmien kesken. Tämä tarkoitti sitä, että saimme edelleen paikkoja myös johtokuntiin ja yhden paikan lisää lautakuntiin. Tässä ratkaisussa näkyy pormestarikoalition vahvuus. Muut koalition ryhmät tulivat Vasemmistoliiton apuun ja pääsemma vaikuttamaan edelleen myös johtokuntien puolella.
Valtuustoryhmien välisiä neuvotteluja ja itse valtuuston kokousta sotki se, että neuvottelujen kuluessa opposition ahneus kasvoi. Heille ei enää riittänytkään Schafeitelin loikan tuoma valtuuston toisen varapuheenjohtajan paikka ja kolmisenkymmentä uutta paikkaa johtokunnissa vaan he keksivät myös haluta lisäpaikkaa lautakunnissa. Väitteensä he perustivat siihen, että ryhmien suhteellista paikkalukua laskettaessa kaupunginhallituksessa ja lautakunnissa olisi myös pormestarin ja apulaispormestarin puoluekanta huomioitava. Tämä ajatus on kuitenkin väärä. Pormestari ja apulaispormestarit on valittu jo aikaisemmin. Valtuustossa valittiin kaupunginhallitukseen ja lautakuntiin kymmenen jäsentä ja suhteellisuus sekä ryhmien saamat paikkamäärät lasketaan valittavien määrästä eikä mistään muusta. Valtuuston kokouksessa esitetyt väitteet laittomuuksista yms. ovat täysin perättömiä. Oppositio kuitenkin halusi viedä kaupunginhallituksen jäsenistä päättämisen vaaliin vaikka vaalin tulos tiedettiin jo ennalta. Tätä täysin turhaa näytelmää näyteltiin tuntikausia eikä lopputulos muuttunut miksikään. Ja tämän jälkeen vielä intettiin siitä, saako suljettuun lippuäänestykseen jättää eriävän mielipiteen. Kokous sai koomisia piirteitä opposition humoristisen toiminnan vuoksi. Tämä olisi ollut hauskaa jos kyse ei olisi valtuustosta.
Aikaisempina vuosikymmeninä SKDL oli suljettu kaupungin päätöksenteon ulkopuolelle vielä tiukemmin kuin nykyinen valtuuston oppositio. Siitä huolimatta tällaisia näytelmiä ei SKDL:n edustajien taholta tarvinnut järjestää vaan kokoukset hoidettiin asiallisesti.
Onneksi oppositiossakin järki voitti eikä joka kohdasta tarvinnut äänestää ja kokousta päästiin jatkamaan. Kokouksen lopussa hyväksyttiin yksimielisesti Vasemmistoliiton Ulla-Leena Alpin aloite Eeva-Liisa Mannerin aukion nimeämisestä Tampereelle. Hieno aloite joka muistuttaa meitä merkittävästä tamperelaisesta kirjailijasta ja kirjallisuuden merkityksestä Tampereelle.
Jätä kommentti