Ikäihmisten palvelut mahdollisia kaikille

Alla minun ja tilaajapäällikkö Anniina Tirrosen 30.3.2014 julkaistu vastaus Aamulehden mielipidepalstalla olleeseen kirjoitukseen.

 

Ikäihmisten asumispalvelut ja kotihoito mahdollisia kaikille

Pasi Toivonen oli kirjoituksessaan Lukijalta-palstalla 25.3.2014 huolissaan eläkkeen riittävyydestä asumispalvelujen ja kotihoidon asiakasmaksuihin.

Huoli on turha, sillä kaupungin palveluihin pääsemisen määrittää tarve, ei kukkaron paksuus – oli sitten kyse kotihoidosta, tehostetusta palveluasumisesta tai muusta kaupungin järjestämästä palvelusta.

Asiakasmaksut määräytyvät asiakkaan tulojen mukaan. Lisäksi maksuista on mahdollista saada alennusta tai jopa kokonaan vapautuksen, mikä mahdollistaa myös varattomien ja vähävaraisten kotihoidon ja asumispalvelut. Kelalta voi myös saada eläkkeensaajan hoitotukea, joka osaltaan tuo helpotusta maksuihin.

Esimerkiksi jos asukkaan bruttotulot ovat 850 euroa kuukaudessa, on tehostetun palveluasumisen asiakasmaksu aterioiden ja turvapalvelun kanssa yhteensä 447,45 euroa kuukaudessa. Lisäksi asukas maksaa lääkkeet sekä asunnostaan vuokran. Vuokraan voi hakea Kelalta eläkkeensaajan asumistukea ja lääkekustannuksissa on käytössä normaali maksukatto. Tehostetun palveluasumisen maksua voidaan vielä alentaa, jos asukkaalla ei ole siihen varaa vuokran ja muiden pakollisten kulujen jälkeen. Asiakasmaksua määritettäessä huolehditaan, että käteen jää kuukaudessa vähintään 244,90 euroa.

Asiakasmaksut Tampereella ovat muihin suuriin kaupunkeihin verrattuna varsin kohtuullisella tasolla. Tampereella tehostettuun palveluasumiseen kuuluu aterioiden lisäksi myös geriatrin palvelut, missä Tampere eroaa monesta muusta kunnasta. Sekä kotihoidossa että asumispalveluissa on käytössä samat kotihoidon asiakasmaksut, sillä myös asumispalveluissa on kyse kotona asumisesta.

Kotihoidossa asiakasmaksu Tampereella on keskimäärin 390 euroa kuukaudessa. Tässäkin on huomattava, että kyse on keskiarvosta, sillä asiakasmaksu riippuu asiakkaan tuloista ja hoidon määrästä.

 

Mikko Aaltonen

Apulaispormestari

 

Anniina Tirronen

Vs. tilaajapäällikkö

 

Tampereen kaupunki

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei jaeta eteenpäin. Täytä puuttuvat kentät *