Kansanvalta ja oikeistopopulismi

Viimeaikoina kannatustaan lisänneet ”oikeistopopulistiset” puolueet ja liikkeet kertovat usein toimivansa kansanvallan puolesta ja haluavansa lisätä suoraa demokratiaa. Samalla kritisoidaan edustuksellista demokratiaa, eduskuntaa ja kunnanvaltuustoja sekä päivitellään niiden veronmaksajilla aiheuttamia kustannuksia. Korjauksina nämä puolueet ja liikkeet ovat esittäneet muun muassa kansanedustajien määrän puolittamista ja kansanäänestysten lisäämistä.

Minäkin kannatan kansanvaltaa ja mielelläni lisäisin suoraa demokratiaa. Toisin kuin nämä ”oikeistopopulistit” väittävät helppoja ratkaisuja ei ole. Kansanedustajien määrän puolittaminen tarkoittaisi sitä, että yhtä kansanedustajaa kohden olisi yhä suurempi maantieteellinen alue ja yhä useampia suomalaisia. Tämä johtaisi siihen, että esimerkiksi Pohjois- ja Itä-Suomen asukkailla olisi yhä vähemmän edustajia ja heidän asiansa olisivat aliedustettuina. Suoran kansanvallan lisääminen kansanäänestyksillä taas tarkoittaisi huomattavaa kulujen kasvua koska vaalien järjestäminen on todella kallista puuhaa. Kokonaisuutena kansanedustajien määrän puolittaminen ja kansanäänestysten lisääminen vähentäisi kansalaisten vaikutusmahdollisuuksia ja kasvattaisi poliittisen järjestelmän kustannuksia.

Helppojen ratkaisujen esittäminen ja ongelmien yksinkertaistaminen on helppoa. Tällaiset ratkaisut kuitenkin harvoin toimivat.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei jaeta eteenpäin. Täytä puuttuvat kentät *