Kauppi ja Rauhaniemi

Tampereen kaupunki piti tänään tiedotustilaisuuden ikäihmisten palvelurakenteen muutoksesta. Aamulehti nosti koko tilaisuudesta otsikoksi Kaupin ja Rauhaniemen sairaaloiden lakkauttamisen:

https://www.aamulehti.fi/Pirkanmaa/1194839739924/artikkeli/kaupin+ja+rauhaniemen+sairaalat+suljetaan.html

Muutoksessa on kyse ennen kaikkea muusta. Tamperelaisten ikäihmisten määrä kasvaa kovaa vauhtia. Yli 75-vuotiaita tulee joka vuosi 600 lisää. Rahat ja resurssit eivät kuitenkaan kasva samassa suhteessa. Meidän on tehtävä muutoksia jotta kaikille ikääntyneille voidaan tarjota palveluita. Tämä tarkoittaa sitä, että laitoshoitoa on purettava ja ihmisiä tuettava asumaan kotona pidempään. Tämä toteutetaan panostamalla laitoshoitoon ja kehittämällä tehostettua palveluasumista.

Kauppi ja Rauhaniemi ovat vanhoja 30-luvulla rakennettuja kiinteistöjä joiden tilat ovat epätarkoituksenmukaiset ja esim. Kaupissa ilmastointi on riittämätöntä. Vanhukset makaavat huoneissa joissa on useita potilaita esim. neljän hengen huoneissa. Se ei liene kenellekään mieluisin paikka viettää vanhuutta jollei siihen ole pakottavaa lääketieteellistä syytä. Tällä hetkellä näissä kahdessa sairaalassa on noin 200 vanhusta joiden ei pitäisi olla siellä. He odottavat paikkaa vanhainkodissa tai tehostetussa palveluasumisessa eikä heillä ole lääketieteellistä syytä olla sairaalassa.
Tulisimme toimeen pienemmällä sairaalakapasiteetilla ja luopumalla sairaaloista voimme kehittää muita asumismuotoja. Seuraavan neljän vuoden aikana rakennetaan 600 uutta tehostetun palveluasumisen paikkaa. Näille paikoille voidaan siirtää Kaupista ja Rauhaniemestä ihmisiä joiden ei tarvitse olla siellä. Kun nämä paikat on saatu rakennettua voimme katsoa tilannetta uudestaan ja päättää silloin voimmeko luopua näistä sairaaloista. Sairaaloista ei luovuta ennen kuin muut paikat ovat olemassa.
Kaupista ja Rauhaniemestä voidaan luopua aikaisintaan vuonna 2020 ja silloinkin vain jos olemme saaneet muita asumispaikkoja riittävästi. Sairaalapaikkoja tarvitaan joka tapauksessa tulevaisuudessakin ja niitä pitää löytyä Hatanpäältä ja Puistosairaalasta. Henkilöstölle löytyy kyllä töitä uudistuksen jälkeenkin kaupungin organisaatiosta eikä irtisanomisia tms. tule.
Tehostettu palveluasuminen käy myös muistisairaille ja huonosti liikkuville ikäihmisille. Tehostetun palveluasumisen yksiköissä on henkilökunta paikalla ympäri vuorokauden ja apu aina saatavissa. Tehostettu palveluasuminen sopii myös pienituloisille ja varattomille koska kaupungilla on käytössään nollamaksuluokka. Asukkaalle jää kuussa enemmän rahaa omaan käyttöön kun vanhainkotihoidossa.

Kaupin ja Rauhaniemen lakkauttamisesta ei ole päätetty ja siihen palataan kun meillä on edellytykset päätää asiasta. Tähän menee kuitenkin vielä vuosia. Toivottavasti tämä avaa hieman mistä on kyse ja miksi tällaisia suunnitellaan.

1 Kommentti

  • JTW 19/09/2013 13:01

    Hienosti kirjotettu. Vaikkakin parhaat besserwisserit sai tänkin asian upotettua rantaväylän tunneliin.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei jaeta eteenpäin. Täytä puuttuvat kentät *