Kaupunginvaltuuston kokous 14.5.2012

Tampereen kaupunginvaltuusto kokoontui 14.5.2012 kokoukseen päättämään Rantaväylän tunnelista. Listalla oli toki muitakin asioita mutta tunneli vei syystäkin kaiken huomion.

Käsittelyssä oli uusi sopimus Rantaväylän tunnelin toteuttamisesta allianssimallilla. Sopimuksen hyväksyminen tarkoitti käytännössä päätöstä, että tunneli rakennetaan. SDP:n valtuustoryhmästä esitettiin Vasemmistoliiton kannattamana, että tunnelisopimus palautetaan valmisteluun. Äänestys hävittiin äänin 37 – 30. Minä esitin Vasemmistoliiton ryhmän puolesta sopimuksen hylkäämistä demareiden kannattamana. Muutama muukin valtuutettu esitti sopimuksen hylkäämistä. Tämä äänestys hävittiin myös äänin 37 – 30. Valtuusto päätti, että tunneli rakennetaan.

Hyväksytyssä tunnelisopimuksessa on paljon epäselvää. Siinä ei muun muassa täsmällisesti määritellä mitä tunneliurakka pitää sisällään. Lisäksi sopimuksella siirretään paljon päätösvaltaa Tampereelta Liikennevirastolle. 185 miljoonan euron arvoinen sopimus on ainoastaan yhdeksän sivua pitkä. Pahoin pelkään, että sen tulkinnasta syntyy tulevaisuudessa erimielisyyksiä. Sopimuksella Tampereen kaupungista ja sen veronmaksajista tulee hankkeen suurimpia riskinkantajia.

Valtuuston käsitellessä tunneliurakan sopimuksia viimeksi vuonna 2008 päätettiin, että hanketta arvioidaan uudestaan jos sen kustannusarvio oleellisesti nousee, arvio oli silloin 145 miljoonaa euroa. Nyt sovittiin 185 miljoonan euron arvoisesta urakasta, eli nousua on tullut yli 25 prosenttia. Tunnelin kannattajat eivät kuitenkaan pitäneet tätä sellaisena nousuna, että asiaa olisi pitänyt harkita uudelleen.

Itse en olisi valmis lähtemään tunnelihankkeeseen nykyisellä kustannusarviolla nykyisessä taloustilanteessa. Menot ovat varmoja, mutta tulot eivät. Sen lisäksi menot ja velkamäärän kasvu toteutuvat ennen tuloja. Valtuuston enemmistö XL-ryhmän johtamana päätti kuitenkin toisin. Tämä tarkoittaa huomattavaa riskiä Tampereen taloudelle.

Valtuuston kokouksen loppupuolelle päätettiin yksimielisesti palauttaa valmisteluun Vasemmistoliiton Anna Kontulan ja RKP:n Peter Löfbergin yhdessä tekemä aloite pysäköintimaksujen järkeistämisestä keskustan alueella koska aloitteeseen saadussa vastauksessa ei huomioitu ollenkaan Keskustorin aluetta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei jaeta eteenpäin. Täytä puuttuvat kentät *