Kaupunginvaltuuston kokous 18.6.2012

Tampereen kaupunginvaltuusto kokoontui 18.6.2012 päättämään ennen kaikkea talousarviomuutoksista vuodelle 2012 ja kaupungin säästöohjelmasta. Kaupungin taloudellinen tilanne on tällä hetkellä vaikea, menot kasvavat tuloja nopeammin eikä talous ole tasapainossa. Tilinpäätöksestä uhkaa tulla kymmeniä miljoonia suunniteltua alijäämäisempi. Tilanteen taustalla on tulojen kasvun jääminen noin yhteen prosenttiin ja samanaikainen menojen kasvu noin viidellä prosentilla.

Tämän vuoksi kaupungin onkin ryhdyttävä säästötoimenpiteisiin. Säästötoimien tarpeellisuudesta ollaan yhtä mieltä. Vasemmistoliittokin kannattaa säästöjen tekemistä mutta oikeista paikoista. Valtuustossa käsitelty säästöohjelma oli viranhaltijoiden ja XL-ryhmän laatima. Ohjelma puuttui muun muassa moniin ennaltaehkäiseviin palveluihin joita on saa kehitettyä viime aikoina. Tämän vuoksi Vasemmistoliitto ei voinut hyväksyä ohjelmaa sellaisenaan.

Vasemmistoliitto, sosiaalidemokraatit, perussuomalaiset ja SKP laativat yhdessä vaihtoehtoisen säästöohjelman jonka ajatuksena oli, että seuraavia esitettyjä säästöjä ei toteuteta:

 • Neuvola- ja terveydenhuoltopalveluiden leikkaus
 • Psykososiaalisen tuen palveluiden leikkaus
 • Ammatillisen koulutuksen lähiopetuksen ja tukipalveluiden leikkaus
 • Lukio-opetuksen kurssitarjonnan leikkaus
 • Vanhainkotipaikkojen vähentäminen
 • Ikävuositarkastusten lopettaminen

Sen sijaan säästöt olisi toteutettu säästämällä ostopalveluista, atk-palveluista, Rantaväylän tunnelin suunnittelusta sekä majoitus- ja ravitsemuskuluista. Säästöesityksistä keskusteltiin noin viisi tuntia. Vastaesitys ei kuitenkaan XL-ryhmälle käynyt ja hävisimme äänestyksen. Pieni onnistuminen oli kuitenkin se, että apulaispormestari Olli-Poika Parviainen (vihr.) oli muutamassa päivässä löytänyt kaupungin budjetin sisältä 300 000 euroa rahaa lukiokoulutukseen jolla on tarkoitus estää lukio-opettajien tuntimäärien vähentäminen. En usko, että ilman valtuuston vasemman laidan muodostamaa painetta näitä rahoja olisi löytynyt.

Kokouksen lopussa saavutettiin voitto. Vasemmistoliiton valtuustoryhmä oli tehnyt valtuustoaloitteen pikavippimainonnan kieltämiseksi Tampereen kaupungin omistamilla mainospaikoilla (ja samansisältöisen aloitteen oli tehnyt myös SKP:n Jari Heinonen). Aloitteen vastausta valmistelleet viranhaltijat esittivät, että pikavippimainontaa ei pidä kieltää. Kaupunginhallituksessa esitin, että kielto tulisi voimaan ja esitykseni tuli hallituksen päätökseksi äänestyksen jälkeen. Valtuustossa kokoomuksen Ilkka Sasi ja Jarno Lahtinen kuitenkin esittivät, että kieltoa ei tulisi. Kokoomuksen ryhmäkään ei ollut asiassa yksimielinen ja kielto sai laajasti tukea. Keskustelun jälkeen asiasta äänestettiin ja pikavippimainonnan kielto tulee voimaan Tampereella! Kielto tulee voimaan seuraavien mainostajien kanssa tehtävien sopimusten myötä ei siis heti kesken voimassa olevien sopimusten. Oppositiostakin voi vaikuttaa – Vasemmistoliitto sai Tampereen kieltämään pikavippimainonnan.

 

3 Kommentit

 • juhani lång 02/07/2012 14:59

  Hei! Oppositiostakin voi ”vaikuttaa””””””
  Mutta jos on maan hallituksessa myöntämässä rahaa
  ökyhankkeisiin, ja sitten paikallistasolla on tavallaan
  esittämässä kyseisten hankkeiden perumista, niin ainbakin
  minusta vaikuttaa ainakin siltä, aivan kuin pelettaisi
  ainakin kaksilla korteilla!

  Niin ja sitä TOHLOPIN sekoilua en ymmärrä ollenkaan!
  Kun on kuulemma rahapuupula!!!
  Kuitenkin
  onnea ja menestystäääääääääääääääääää

  • Mikko Aaltonen 05/07/2012 05:43

   Juhani, minä en voi vaikuttaa hallituksen toimintaan. Maan hallitus toteuttaa linjaa josta Tampereen kaupunki sopi viime valtuustokaudella hallituksen kanssa. Silloin asiasta sovittaessa tunneli oli monta kymmentä miljoonaa euroa halvempi. Hintojen noustessa Vasemmistoliiton oli Tampereella tarkistettava kantaansa – kaupungin talous ei kestä uutta hintaa. Maan hallitus ei taas linjaansa voi muuttaa tai arvioida hankkeita samalla tavalla uudestaan kun se on jo hankkeisiin sitoutunut. Ja itse asiassa sitoutujana oli edellinen hallitus jossa Vasemmistoliitto ei ollut mukana.

   Tilanne saattaa vaikuttaa kummalliselta, siihen on kuitenkin edellä mainitut syynsä. Hallituksen ja Vasemmistoliiton ministerien kannasta huolimatta en voi tunnelia nykyisillä ehdoilla kannattaa.

   • Mikko Aaltonen 05/07/2012 05:48

    Ja Tohlopin saunasta vielä sen verran, että ei se minusta ole tällä hetkellä mitenkään tärkeä hanke. Omasta puolestani sen voisi kyllä jättää toteutettavaksi sitten kun aika on parempi ja rahaa sen toteuttamiseen löytyy helpommin. Sauna kuitenkin kuului viime vuoden budjettisopuun josta sovittiin laajasti ryhmien kesken.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei jaeta eteenpäin. Täytä puuttuvat kentät *