Keskustelun ikäihmisten palveluista on perustuttava tosiasioihin

Keskustelu ikäihmisten palveluista on jatkunut Aamulehden mielipidepalstalla. Sirpa Pursiainen teki uuden kirjoituksen tällä kertaa toisen krsitillisdemokraatin Leena Rauhalan kanssa. Kirjoituksessa oli sen verran asiavirheitä, että siihen oli vastatta. Pursiaisen ja Rauhalan 24.5.2016 julkaistu kirjoitus on alla.

image

 

 

 

 

 

 

Minä ja Jouko Paukkeri laadimme vastineen joka on alla. Kirjoituksemme julkaistiin 27.5.2016.

image

 

 

 

 

 

 

Aamulehti oli jonkin verran muokannut tekstiämme mutta ajatus säilyi kuitenkin hyvin. Alla lehteen lähettämämme alkuperäinen teksti.

Keskustelu ikäihmisten palveluista on tärkeää mutta sen on perustuttava tosiasioihin

Tiistain 24.5.2016 Aamulehden mielipidepalstalla Sirpa Pursiainen jatkaa keskustelua ikäihmisten palveluista yhteisellä kirjoituksellaan Leena Rauhalan kanssa otsikolla ”Laadukkaat palveluketjut tuovat säästöjä”. Parhaimmillaan palveluketjuilla saadaan toki säästöä mutta esimerkiksi Tampereella palveluketjuja ei kehitetä säästöjen aikaansaamiseksi vaan palveluiden laadun parantamiseksi.

Pursiainen ja Rauhala viittaavat kirjoitukseemme jolla vastasimme Pursiaisen aikaisempaan kirjoitukseen. He väittävät, että Tampereen kaupungin talousarvio ”kertoo kuitenkin toista” kuin mitä me kirjoituksessamme palveluista kerroimme. Viimeisen neljän vuoden aikana Tampereen kaupungin ikäihmisten palveluihin käyttämä budjetti on kasvanut joka vuosi. Vuonna 2012 budjetti oli 174 miljoonaa euroa ja vuonna 2016 se on 190 miljoonaa euroa, joten budjetti on kasvanut 16 miljoonaa euroa. Pursiainen ja Rauhala viittaavat siihen, että kotihoidon ja asumispalveluiden vuoden 2016 talousarvio on pienempi kuin vuoden 2014 tilinpäätös. Tämä pitää paikkansa mutta johtuu siitä, että aikaisemmin budjettiin kuuluneet sairaalapalvelut siirrettiin sairaala- ja kuntoutuspalveluiden budjettiin. Jos siirtyneet sairaalapalvelut huomioidaan, niin vuoden 2016 budjetti on vuoden 2014 tilinpäätöstä suurempi. Palveluihin käytetty raha ei ole vähentynyt.

Henkilöstön määrästä Pursiainen ja Rauhala väittävät, että henkilötyövuosissa vuoden 2016 talousarvio on pienempi kuin vuonna 2014. Tämä ei pidä paikkaansa. Vuoden 2016 talousarviossa henkilötyövuosia on 1608 ja vuoden 2014 tilinpäätöksessä 1520.

Kirjoituksessa väitetään myös, että Tampereella olisi lakkautettu tehostetun palveluasumisen paikkoja. Tämä ei pidä paikkaansa. Tehostetun palveluasumisen paikkoja on jatkuvasti lisätty. Tästä käy esimerkkinä Pohjolakadulle avautunut tehostetun palveluasumisen yksikkö jossa on 90 uutta asuinpaikkaa. Tehostetun palveluasumisen paikkoja on rakennettu enemmän kuin sairaala- tai vanhainkotipaikkoja on lakkautettu.

Kirjoituksessaan Pursiainen ja Rauhala mainitsevat uudestaan Aluehallintoviraston Tampereen kaupungin kotihoitoon tekemän tarkastuskäynnin josta Pursiainen kirjoitti jo aiemmin. Omassa vastineessa jo totesimme, että käynnillä ei Tampereen kaupungin palveluista löydetty mitään huomautettavaa. Pursiainen ja Rauhala antavat kirjoituksessa ymmärtää, että käynti olisi johtunut ongelmista palveluissa ja että uusi käynti tehtäisiin samastan syystä. Tämä ei pidä paikkaansa vaan käynti on osa Aluehallintoviraston normaalia toimintaa jolla se valvoo kaikkien Suomen kuntien toimintaa.

Keskustelu ikäihmisten palveluista on tärkeää. Palveluiden kehittämiseksi entistä paremmiksi ja tarvetta paremmin vastaaviksi on paljon työtä eikä tämä työ tule koskaan valmiiksi. Asiallisen keskustelun pohjana tulee kuitenkin olla tieto ja tosiasiat. Toivoisimme, että myös Pursiainen ja Rauhala perustaisivat mielipiteensä tosiasioihin.

Mikko Aaltonen
apulaispormestari

Jouko Paukkeri
puheenjohtaja, Kotihoidon ja asumispalveluiden johtokunta

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei jaeta eteenpäin. Täytä puuttuvat kentät *