Kiitos! Vaalit on käyty ja tulos on selvillä

Iso kiitos kaikille minua äänestäneille! Sain 1852 ääntä. Se on paljon mutta kansanedustajan paikka jäi saamatta. Ääniä olisi pitänyt tulla lähes kaksi kertaa saamani määrä jotta olisin päässyt eduskuntaan. Viime vaaleihin verrattuna sain kuitenkin kaksi kertaa enemmän ääniä.

Teimme Pirkanmaalla hyvän kampanjan. Kaikki ehdokkaat kampanjoivat aktiivisesti ja yhteishenki porukassa oli koko ajan hyvä. Sen vuoksi olikin harmittavaa, että lisäpaikkaa ei tullut. Kovalla työllä saatiin kannatus nousuun mutta uuteen paikaan se ei riittänyt. Omassa kampanjassani kiersin Pirkanmaata laajemmin kuin koskaan aikaisemmin. Vastaanotto oli joka puolella hyvä. Kävin monia hyviä keskusteluja ja sain paljon kannustusta mikä oli todella mukavaa.

Vasemmistoliitto sai vaaleissa vaalivoiton mutta Pirkanmaalla tulos oli pettymys. Toinen kansanedustajan paikka jäi saamatta. Kirjoitin Tamperelainen -lehteen alla olevan lyhyen analyysin vaaleista ja tuloksesta.

Vaalit olivat voitto sekä pettymys

Eduskuntavaalit on käyty ja tulos on selvillä. Vaalien voittajia olivat vasemmistopuolueet ja vihreät. Vasemmistoliitto sai neljä uutta kansanedustajaa ja eduskuntaryhmän koko kasvoi kolmanneksella. Puolue venyi ensimmäiseen vaalivoittoonsa sitten vuoden 1995. Kannatus kasvoi yhden prosenttiyksikön ja saatujen äänien määrä kasvoi 40 000 äänellä. Tulos on hyvä.

Pirkanmaalla vaalien tulos oli vasemmistoliiton kannalta kuitenkin pettymys. Toista kansanedustajan paikkaa ei tullut. Kannatus kasvoi Pirkanmaalla vain 0,3 prosenttiyksikköä vaikka ääniä saatiin 2 564 enemmän kuin viime eduskuntavaaleissa. Toinen paikka jäi lopulta yli 1 500 äänen päähän. Puolueen valtakunnallinen menestys antaa kuitenkin toivoa myös Pirkanmaalle. Vasemmistoliiton kannatus on kasvussa ja lisäpaikka on tulevaisuudessa mahdollinen myös Pirkanmaalla.

Vaalit olivat kolmen suuren puolueen osalta äärimmäisen tasaiset. Mikä hankaloittaa varmasti hallitusneuvotteluita kuten useat ovat jo todenneet. Vasemmistoliiton, sosialidemokraattien ja vihreiden menestys vaaleissa mahdollistaa näiden kolmen puolueen hallitusyhteistyön. Tämä yhteistyö voisi toteutuessaan toimia kannustimena puna-vihreälle yhteistyölle myös Tampereen kuntapolitiikassa.

Toivoa kuitenkin sopii, että hallituskokoonpanosta huolimatta hallituksesta löytyisi ainakin yksi pirkanmaalainen ministeri ja Pirkanmaan asiat olisivat hyvin esillä myös hallitusohjelmassa, näistä tärkeimpänä kolmas raide Tampere-Helsinki väliselle rataosuudelle. Hallituksen tuli ohjelmassaan muutenkin huomioida myös muut alueet eikä ainoastaan pääkaupunkiseutua. Kasvua ja kehitystä tapahtuu myös muualla maassa ja tästä Pirkanmaa on hyvä esimerkki. Tätä kasvua ja kehitystä tulevan hallituksen on syytä tukea.

Mikko Aaltonen
Vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmän puheenjohtaja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei jaeta eteenpäin. Täytä puuttuvat kentät *