Kiitos VR!

Matkustan junalla 2-3 kertaa viikossa Helsinkiin ja takaisin työn vuoksi. Olen käynyt Helsingissä osan viikosta töissä vuodesta 2009 lähtien. Junamatkailu on tullut tutuksi. Useimmiten matkustan Pendoliinolla jonka luotettavuus on aina ollut vähän mitä sattuu. Toimiessaan Pendoliino on kuitenkin hyvä ratkaisu ja uskon, että moni pääkaupunkiseudun asukas käyttää työmatkaansa saman 1,5 tuntia kuin minäkin Tampereelta Helsinkiin kulkiessani.

Viime talvenakin VR:n luotettavuudessa oli pahoja ongelmia mutta nyt tilanne tuntuu räjähtäneen. Tällä viikolla kävin Helsingissä kolme kertaa ja ainoastaan tänään takaisin tullessa Pendolino kulki aikataulun mukaan. Tiistaina ja keskiviikkona juna jätti tulematta kokonaan.

Ongelmien takana on toki Helsingin ratapihan ahtaus ja vanhentunut asetinlaite jolla junia ohjataan mutta jotenkin en usko, että tämäkään voi selittää kaikkea. Pendolinot ovat olleet huono ostos eivätkä ne kestä Suomen talvea. Nyt pohjoisestakin tulevat Pendoliinot ovat alkaneet olla yhä useammin myöhässä tai jättäneet tulematta kokonaan eikä se voi johtua Helsingin ratapihasta. Toimiva raideliikenne Helsingin ja Tampereen välillä on Pirkanmaalle tärkeä asia. Helsingin ja Tampereen välinen rautatie on maan vilkkaimmin liikennöity rataosuus. Seuraavalla vaalikaudella tuleekin huolehtia siitä, että rataosuus saadaan kuntoon, Helsingin ratapiha toimivaksi ja junakalusto ostetaan tulevaisuudessa jostakin muualta kuin Italiasta. Junien hankinnassa tulisi mieluiten suosia Suomalaista joka kestäisi pakkastakin paremmin, mutta kotimainen junatuotanto taidettiin ajaa alas jo vuosia sitten.

Yksi syy ongelmiin on VR:n muuttuminen voittoa tavoittelevaksi yhtiöksi. Aikaisemmin liikelaitosmuodossa VR:n tavoitteena oli tuottaa palveluita ja nyt tavoitteena on liikevoitto. Koska voittoa ei ole voitu tehdä tuloja kasvattamalla on se tehty palveluiden laatua heikentämällä.

Itse olen raideliikenteen kannattaja ja haluaisin jatkossakin matkustaa junalla. Nykyinen VR:n palvelutaso on kuitenkin saanut minutkin kiinnostumaan Helsinkiin menevien bussien aikatauluista.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei jaeta eteenpäin. Täytä puuttuvat kentät *