Kohti uutta valtuustokautta

Vaalien jälkeen tamperelainen kuntapolitiikka on rauhoittunut, kun ryhmien väliset neuvottelut saatiin käytyä ja pormestariohjelma laadittua. Lopulta me vasemmistoliiton valtuustoryhmässä päätimme jäädä pois uudesta pormestarikoalitiosta. Syitä oli kahdenlaisia. Ensimmäiseksi pormestariohjelmassa oli muutamia sellaisia asioita, joiden perusteleminen voisi olla meille hankalaa ja sen lisäksi ohjelma on osin sisällöllisesti ristiriitainen. Ohjelmasta sitten lisää, kun se julkaistaan elokuussa. Toiseksi katsoimme, että neuvotteluissa emme saaneet sellaisia merkittäviä luottamuspaikkoja, jotka olisivat taanneet meille mahdollisuuden vaikuttaa pormestariohjelman toteuttamiseen. Kolme suurinta ryhmää jakoi apulaispormestaripaikat keskenään. Meidän ryhmämme kannalta tilanne olisi ollut siis sama kuin päättyneellä kaudella. Meillä ei olisi ketään päätoimista poliitikkoa virastotalolla ja olisimme hyvin eriarvoisessa suhteessa muihin ryhmiin verrattuina, eräänlaisina äänettöminä yhtiömiehinä hyväksymässä päätöksiä, joiden sisältöön emme voi itse vaikuttaa. Itse en ole tamperelaisessa kuntapolitiikassa kokenut niin vähäisiä vaikuttamismahdollisuuksia kuin päättyneen kauden kahtena ensimmäisenä vuotena, jolloin olimme koalitiossa mukana ilman apulaispormestarin paikkaa.

Euroopan unioni on myös aloittanut Euroopan tulevaisuuskonferenssin, josta kirjoitin kolumin Tamperelaiseen.

Kesä ei ole kuitenkaan politiikan osalta ollut pelkkää hiljaiseloa. Alueiden komitea viettää taukoa vasta elokuussa eurooppalaisen lomakauden mukaan. Oman lisänsä toimintaan tuo uusi tehtävä. Ehdotin keväällä, että komitea antaisi lausunnon asunnottomuuden poistamisesta Euroopassa. Tämän taustalla oli Euroopan parlamentin viime marraskuussa ottama kanta, että Euroopassa ei pidä olla asunnottomuutta enää vuonna 2030 ja se, että asunnottomuus oli noussut voimakkaasti keskusteluun Porton sosiaalihuippukokouksessa. Sain tukea esitykselleni ja kesäkuussa minut nimettiin raportoijaksi eli valmistelemaan lausunto asunnottomuuden poistamisesta Euroopassa paikalli

Nimeämiskirje ohjausryhmään.

stason näkökulmasta.

Lausunnon valmistelu on hyvin mielenkiintoinen tehtävä. Työ on aloitettu kuulemalla eri sidosryhmiä ja asiantuntijoita. Lausuntoa valmisteleva raportoija voi myös nimetä itselleen asiantuntijan. Asiantuntijakseni lausunnon kirjoittamiseen on lupautunut Y-säätiön toimitusjohtaja Juha Kaakinen, mikä on erittäin hieno asia. Y-säätiö tunnetaan Euroopassa vahvasta osaamisesta ja erityisesti asunto ensin -toimintaperiaatteesta. Asunnottomuus on otettu eurooppalaisissa instituutioissa vakavasti. Euroopan komissio on perustanut asunnottomuuden torjunnan foorumin ja minut on nimetty foorumin ohjausryhmään alueiden komitean edustajaksi. Ohjausryhmässä on jäseniä monista eri organisaatioista ja sen puheenjohtajana toimii Yves Leterm, joka on entinen Belgian pääministeri ja on toiminut sen jälkeen OECD:n varapääsihteerinä.

Lausunnon kirjoittaminen tulee olemaan melko ripeä prosessi koska sen on oltava valmiina syyskuun alkuun mennessä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei jaeta eteenpäin. Täytä puuttuvat kentät *