Kuntauudistus Tampereen seudulla

Tampereen kaupunginvaltuusto käsittelee kokouksessaan 16.4. lausuntoa kunnallishallinnon rakennetyöryhmän selvitykseen. Eli selkokielellä Tampere kertoo kantansa kuntauudistukseen ja mahdollisiin kuntaliitoksiin. Lausunnon voi lukea tästä.

Mielestäni Tampereen lausunto on hyvä. Se nostaa esille Tampereelle ja kaupunkiseudulle oleellisia asioita. Kuntaliitoksiin otetaan varovaisen positiivinen kanta, mutta liitoksia ei vaadita eikä pakkoliitoksia kannateta. Kantaa pakollisista liitoksista olisikin itse vastustanut.

Niin sanottua kuntauudistusta piti alun perin viedä valtion taholta eteenpäin yhdessä palvelu-uudistuksen kanssa. Nyt ei tapahdu niin koska palvelu-uudistus ei etene odotetulla tavalla. Uudistuksissa edetään tavallaan toinen kylki edellä eikä kokonaisuutta tarkastellen, mikä olisi ollut perustellumpaa, sillä palveluistahan tässä on viimekädessä kyse. Kuntien rajojen siirtely sen itsensä vuoksi on turhaa. Toiminnan tavoitteiden on oltava selkeitä ja tavoitteisiin voidaan päästä ilman rajojen siirtelyä ja liitoksiakin.

Tampereen seudulla on kuitenkin tehtävä jotakin. Nykyinen seutuyhteistyö ei toimi riittävällä tavalla. Vaikeita suuria asioita ei pystytä ratkaisemaan nykyisen yhteistyön puitteissa. Jos asioihin ei löydetä ratkaisua siitä voi koitua ongelmia koko seudulle ja seudun elinvoimalle sekä kilpailukyvylle. Tampereen lausunnossa mainitaan useita esimerkkejä asioista joissa seutuyhteistyö ei ole onnistunut. Tällaisia ovat muun muassa keskuspuhdistamohanke, jätteenpolttolaitos, seudullinen hankintayhteistyö ja seudullinen kansalaisopisto. Päätökset yhteistyön tiivistämisestä ovat aina kaatuneet muiden kuntien valtuustoissa.

Tampereen kaupunki tuottaa tällä hetkellä paljon palveluita koko seudun käyttöön. Tämä näkyy selvimmin kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluissa jotka ovat avoimia kaikille. Tampere vastaa laajasti myös ammattikoulu- ja lukio-opetuksesta joka ovat myös avoimia kaikille. Näillä kaikilla on positiivista vaikutusta koko seudun vetovoimalle ja elinvoimalle. Seudulle tärkeät kaksi yliopistoa sijaitsevat Tampereella. Tampere käyttää vuosittain katuverkkonsa ylläpitämiseen yli 50 miljoonaa euroa ja kaduilla ajavat muutkin kuin tamperelaiset. Tampereella sijaitsee suurin osa seudun työpaikoista. Kaikkien näiden toimintojen ylläpitoa, tukemista ja mahdollistamista rahoitetaan tamperelaisten veronmaksajien kukkaroista. Hyöty leviää kuitenkin laajemmalle eikä sitä rajat pelkästään Tampereeseen. Seudullisesti tärkeistä palveluista ja toiminnoista pitäisi myös kantaa vastuuta seudullisesti kaikkia tehtäviä ei pidä jättää Tampereen tehtäviksi ja tamperelaisten veronmaksajien maksettaviksi.

Jos ja kun kuntaliitoksia Tampereen seudulla ei synny on pohdittava muita keinoja yhteistyön syventämiseen. Tampere voisi osittain aloittaa omasta toiminnastaan. Tampereen palvelut ovat saaneet kuntauudistuskeskustelussa paljon kritiikkiä osakseen ja ihan syystäkin. Tampereen on hoidettava omat peruspalvelunsa kuntoon jotta se olisi kiinnostava yhteistyökumppani muille seudun kunnille.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei jaeta eteenpäin. Täytä puuttuvat kentät *