Luotettavat tietojärjestelmät ovat julkisten palveluiden edellytys

Aamulehti julkaisi tänään 27.9.2011 mielipidesivullaan alla olevan mielipidekirjoitukseni:

 

Suomen julkinen hallinto vaikuttaa olevan tietotekniikkakriisissä. Tietojärjestelmät aiheuttavat ongelmia valtion ja kuntien hallinnossa. VR:n uusi lippujärjestelmä ei toimi. Aamulehti uutisoi 24.9.2011 potilastietojärjestelmän ongelmista Tampereen yliopistollisessa sairaalassa. Turun sanomat siteerasi 23.9.2011 Valtion talouden tarkastusvirastoa, jonka mukaan tietojärjestelmien ongelmat ovat aiheuttaneet veronmaksajille satojen miljoonien eurojen menetykset. Pitkään valmistellussa ja kalliiksi tulleessa sähköisessä reseptissä on edelleen ongelmia.

Nykypäivänä luotettava tietotekniikka on toiminnan perusedellytys. Järjestelmien toimivuus vaikuttaa organisaation uskottavuuteen ja luotettavuuteen. Viime aikoina molemmat ovat olleet julkisella sektorilla koetuksella. Kansalaisen on voitava luottaa palveluiden turvallisuuteen, tässä on suuri rooli tietojärjestelmillä. Huonot järjestelmät vievät työntekijöiden aikaa ja syövät toiminnan tehokkuutta. Aikaa myöten toimimattomat järjestelmät myös huonontavat motivaatiota ja rapauttavat koko organisaatiota.

Suomessa julkiselle sektorille tietojärjestelmiä on tuottanut kourallinen yrityksiä. Samat yritykset on valittu toimittajiksi uudestaan toistuvista epäonnistumisista huolimatta. Kilpailua alalla ei näytä olevan riittävästi. Julkinen valta on myös pitkälti luopunut omasta alan tuotannostaan. Tampereen kaupunkikin myi tietotekniikkakeskuksensa.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että yritykset tekevät voittoa laadun kustannuksella ja kansalaiset joutuvat puolivalmiiden järjestelmien koekäyttäjiksi. Julkisissa kilpailutuksissa onkin otettava ryhtiliike ja epäkelvot toimittajat on rajattava ulos kilpailutuksista. Palveluiden hankintasopimuksiin on myös kirjattava sanktiot, jotka estävät tyhjästä maksamisen.

Kustannuksista vastaa lopulta veronmaksaja tavalla tai toisella. Maksu tapahtuu kohonneina kustannuksina ja huonompana palveluna. Kansalaisilla on oikeus vaatia verorahoilleen vastineeksi toimivia palveluita.

 

Mikko Aaltonen

puheenjohtaja

Vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmä

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei jaeta eteenpäin. Täytä puuttuvat kentät *