Miksi tilaajapäälliköksi hakeneiden nimiä ei luovutettu?

Tampereen kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 5.3.2012 olla kertomatta tilaajapäällikön virkaa nimettöminä hakeneiden nimiä. Suomen tietotoimiston aluetoimittaja oli lähettänyt Tampereen kaupungille pyynnön nimien saamiseksi mutta kaupungin hallitus päätti, että nimiä ei kerrota.

Ennen kokousta asiasta keskusteltiin Vasemmistoliiton kaupunginhallitus ryhmässä. Itse menin kaupunginhallituksen kokoukseen sillä mielellä, että asiasta on keskusteltava ja vielä kerran puhuttava miksi nimiä ei anneta julkisuuteen. Keskustelun kuluessa tulin vakuuttuneeksi, että tässä tapauksessa nimiä ei voida antaa julkisuuteen. Hakuprosessiin nimettöminä osallistuneille oli Tampereen kaupungin toimesta luvattu, että heidän nimiään ei kerrota. Kaupunginhallitus ei tällaista lupausta voi mennä pettämään ja asettamaan kaupungin luotettavuutta kyseenalaiseksi.

Miksi tilaajapäällikön haussa sitten oli nimettömiä hakijoita? Syy tähän on se, että osa hakijoista ei halua nykyisen työnantajansa saavan tietää, että he ovat hakeneet toisen työnantajan palvelukseen. Ilmeisesti joissakin tapauksissa toisen työpaikan hakeminen on johtanut ongelmiin nykyisellä työnantajalla jos henkilö ei olekaan tullut valituksi. Toisen työn hakeminen on saattanut johtaa palkan laskemiseen tai aseman alenemiseen. Tampereen kaupunki ei välttämättä saa päteviä hakijoita oman organisaation ulkopuolelta jos paikkoja ei saa hakea nimettöminä.

Nimettömien hakijoiden osallistuminen hakuprosessiin on saanut kaupunginhallituksen jäseniltä sen verran kritiikkiä osakseen, että tätä toimintatapaa varmasti mietitään uudelleen. Kielteisen vastauksen antaminen pyyntöön saada tilaajapäällikön hakuun osallistuneiden nimet voi johtaa tilanteeseen jossa käydään oikeutta siitä voidaanko julkiseen virkaan edes hakea nimettömänä. Oikeusprosessi olisi tavallaan hyväkin käydä jotta saataisiin selville onko tällainen hakumenettely oikeasti edes mahdollinen.

Itse toivoisin, että jatkossa virkoihin haetaan omalla nimellä ja julkisesti. Tätä voitaisiin ainakin kokeilla seuraavassa haussa ja katsoa saadaanko silloin riittävä määrä hyviä hakijoita.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei jaeta eteenpäin. Täytä puuttuvat kentät *