Nollatoleranssiako Tampereelle?

Tampereella on viimeaikoina puhuttanut paljon julkijuopottelu kaduilla ja puistoissa. Asia nousi esille valtuuston kokouksessa 9.5.2011 keskustelun sivujuonteena. Valtuustossa puhuttiin nollatoleranssista juopottelun suhteen ja pohdittiin jopa vartioiden palkkaamista kaupungin toimesta. Ilmeisesti asia oli niin mielenkiintoinen, että esimerkiksi Aamulehti uutisoi vain nollatoleranssin ja jätti kokouksen muut asiat huomioimatta kuten omalääkäripalvelut. Kokouksessa käydyssä keskustelussa kävi ilmi, että kaupunki oli jo tehnyt suunnitelmia nollatoleranssin varalle, esimerkiksi juuri vartioiden palkkaamista oli selvitetty.

Tampereella on kieltämättä ajoittain levotonta keskustassa. Viikonloppuisin meno on roskaista ja joskus aggressiivista. Häiritsevä käyttäytyminen synnyttää turvattomuuden tunnetta ja karkottaa ihmisiä pois keskustasta. Tämä ei ole kuitenkaan mikään uusi-ilmiö, tähän suuntaan on kuljettu jo vuosia. Syrjäytyminen näkyy katukuvassa karulla tavalla.

Julkituodut Nollatoleranssi-suunnitelmat aiheuttivat nopeasti Taistelu Tampereesta –ryhmän perustamisen Facebookiin. Ryhmän perustamisen takana ovat Vasemmistoliiton Tamperelaiset aktiivit, jotka vastustavat Nollatoleranssia. Ryhmään tuli nopeassa ajassa 3500 jäsentä. Kansan Uutiset kirjoitti uutisoi ryhmän perustamisen ja yleisemmänkin keskustelun asiasta.

Itse en kannata nollatoleranssia. Häiritsevä käyttäytyminen on joka tapauksessa kiellettyä. Poliisin tulisi valvoa rauhallisuutta ja turvallisuutta kaupungissa ilman tällaisia kampanjoitakin. Toki poliisin resurssit tietäen ihmeitä tuskin tulee tapahtumaan eikä poliisi näy aikaisempaa enempää katukuvassa. Poliisin voimavarojen vähyyteenhän on syynä oikeistohallitus joka ei ole huolehtinut toiminnan rahoituksesta vaan leikannut sitä osana tuottavuusohjelmaa. Pahimmillaan tällaiset nollatoleranssikampanjat aiheuttavat vain ylilyöntejä ja rauhallista juhlimista harrastaviin kohdistuvaa häiriköintiä. Todelliset ongelmat tapaukset vähät välittävät toleransseista ja kampanjoista.

Kokoomuslaisen apulaispormestarin Kristiina Järvelän asian yhteydessä esittämät puheet ”elävistä roskista” ovat käsittämättömiä ja ihmisarvoa loukkaavia.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei jaeta eteenpäin. Täytä puuttuvat kentät *