Päätös ratikasta pitää tehdä nyt

Huomaan, että olen kaiken kiireen keskellä laiminlyönyt blogini kirjoittamista. Syksy on ollut täynnä monenlaista tapahtumaa ja asiaa johon pitänyt reagoida ja kirjoittaminen on jäänyt vähemmälle. Nyt kuitenkin syksy on edennyt vaiheeseen jossa tullaan isoihin päätöksiin ja koitan ryhdistäytyä blogin kirjoittamisessakin.

Huomenna maanantaina 24.10.2016 kaupunginvaltuusto käsittelee raitiotien rakentamista. Käsittelyn pohjana on kaupunginhallituksen esitys raitiotien rakentamisesta. Ratikkaa on nyt suunniteltu vuosikausia eikä asia tai suunnitelma pitäisi olla enää kenellekään yllätys. Aikaa kysymyksille ja selvityksille on ollut ja vielä tänä syksynäkin pidettiin valtuustolle iltakoulu jossa olivat paikalla kaikki asiantuntijat ja heiltä sai asiasta kysyä.

Tästä huolimatta ratikan vastustajat väittävät, että olisi vielä avoimia kysymyksiä. Voi toki olla, että onkin mutta miksi he ovat kysymyksiään pantanneet eivätkä ole niitä esittäneet. Tilaisuuksia on kyllä ollut yllin kyllin. Jos on oikeasti kysyttävää, niin silloin on kysyttävä eikä valitettava. Toki me kaikki tiedämme mistä on kyse – on kysytty mutta vastaukset eivät ole vastanneet omia ennakkoluuloja ja sen vuoksi väitetään, että ei ole vastattu.

Ymmärrän, että ratikkaa vastustetaan. On minullakin asian suhteen omat varaukseni mutta nyt esitetyillä suunnitelmilla ratikka voidaan toteuttaa ainakin riittävän hyvin. Ratikkaa on kuitenkin vastustettu mitä kummallisimmilla argumenteilla. On puhuttu metrobusseista ja robottiautoista sekä tiesmistä mitä mielikuvituksellisimmista vaihtoehdoista. Asiallisia argumentteja ei ole juuri kuultu vaikka niitäkin voisi keksiä.

Tampere on aikaisemmin ollut kaupunki joka on kyennyt päätöksiin. Tilanne on muuttunut erityisesti tämän valtuustokauden aikana. Päätöksentekoa koitetaan vastustajien toimesta jarruttaa joka käänteessä ennen ja jälkeen päätöksen. Vasemmistoliitto on toiminut toisin. Vaikka olemme jotakin vastustaneet, niin jarruttamiseen ei ole lähdetty. Vastustimme Rantaväylän tunnelia ja hävisimme äänestyksen. Siitä huolimatta emme alkaneet jarruttamaan kuten esimerkiksi perussuomalaiset ovat tehneet vaan hyväksyimme tappion asiassa. Päätös kuitenkin syntyi demokraattisesti kaupunkilaisten valitseman valtuuston äänestyksen tuloksena.

Nyt ratikan vastustajat aikovat maanantain kokouksessa mitä ilmeisimmin jättää päätöksen pöydälle ja jarruttaa asiasta päättämistä. Tämä on turha ja turhauttava näytelmä. Tuskin kukaan tosissaan kuvittelee, että kannat tästä enää muuttuisivat. Aikaa saadaan vaan kulumaan ja maksettavat kokouspalkkiot kasvamaan kun asiasta joudutaan pitämään ylimääräinen kokouskin. Päätöksen on kuitenkin synnyttävä marraskuun aikana ennen ensi vuoden talousarvion hyväksymistä koska talousarviota ei voida vahvistaa jos ei tiedä aloitetaanko ratikan rakentaminen vai ei.

Valtuutetulla ja valtuustolla on oltava päätöksentekokykyä ja -halua. Joskus päätös on tehtävä ja nyt on päätöksenteon aika.

2 Kommentit

  • Eero Aitamaa 24/10/2016 06:59

    Se ratikkapäätös ei synny tänään, kun änkyrät vaativat sen pöydälle. Ei kannata kauheasti pettyä siitä pöytäämispäätöksestä, kun ratikkapäätös tulee jo 2 viikon päästä. Nyt on joka tapauksessa jännät ajat, että saadaanko ratikka vai ei.

    • Mikko Aaltonen 30/10/2016 20:31

      Totta. Asia etenee viivytyksestä huolimatta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei jaeta eteenpäin. Täytä puuttuvat kentät *