Palveluasuminen ei ole rahastusta

Aamulehti julkaisi mielipidepalstallaan tänään 7.8.2013 minun, Jouko Paukkerin ja Sinikka Torkkolan kirjoittaman vastineen SKP:n kaupunginvaltuutettu Jari Heinosen 1.8.2013 julkaistuun mielipidekirjoitukseen. Alla vastineemme:

Palveluasuminen ei ole rahastusta

Kaupungin valtuutettu Jari Heinonen (SKP) kirjoitti Aamulehdessä 1.8.2013 Tampereen kaupungin palveluasumisen asiakasmaksuista. Heinonen on huolissaan tärkeästä asiasta. Ikäihmisten palveluiden maksujen pitää olla kohtuullisella tasolla niin, että ikäihmisen kaikki tulot ja omaisuus ei mene asumispalveluihin. Heinosen huoli asian suhteen on kuitenkin turha. Maksujen suuruuden merkitys on huomioitu kaupungin toiminnassa ja maksujen tasoon on kiinnitetty huomiota.

Laitoshoidon vähentäminen on valtakunnallinen tavoite ja velvoite jonka toteuttamista Tamperekaan ei voi välttää. Sosiaali- ja terveysministeriö valvoo valtakunnallisten tavoitteiden toteutumista. Useammalle ikäihmiselle kodinomainen palveluasuminen on myös huomattavasti miellyttävämpi ja inhimillisempi asumistapa kuin laitoshoito esimerkiksi vuodeosastolla.

Heinosen kirjoituksessaan esittämät väitteet asiakasmaksujen määräytymisestä eivät pidä paikkaansa. Palveluasumisen asiakasmaksua määriteltäessä huomioidaan eläkkeensaajan hoitotuki, mutta ei eläkkeensaajan asumistukea. Maksua määritettäessä ei huomioida olemassa olevaa omaisuutta vain ainoastaan tulot aivan kuten laitoshoidonmaksuakin määriteltäessä. Jos ikäihmisellä ei ole varaa asiakasmaksuihin, hänelle myönnetään maksualennus tai maksuvapautus. Vähävaraiselle tai varattomalla ikäihmiselle jää asumiskulujen, asumispalveluiden asiakasmaksujen sekä lääkekulujen jälkeen vähintään 243,40 euroa käyttövaraa kuukaudessa. Vaipat ja muut kaupungin hoitotarvikejakelun kautta jaettavat tuotteet ovat asukkaille ilmaisia. Itse kustannettaviksi jäävät muun muassa vaatteet ja henkilökohtaiseen hygieniaan liittyvät tuotteet. Lääkekuluista saa normaalin Kela-korvauksen.

Kohtuulliset ja hyvän elämisen mahdollistavat asiakasmaksut ovat tärkeä asia ja niiden tasoa tulee valvoa. Keskustelua ikäihmisten palveluista, niiden laadusta ja hinnasta tulee käydä jatkossakin. Erityisen tärkeää on kuunnella palveluiden käyttäjiä jotta keskustelu veisi asioita eteenpäin ja parantaisi ikäihmisten palveluita, keskustelun pohjana tulee olla tosiasiat eivätkä kaupunkilaisia harhaanjohtavat mielikuvat.

 

Mikko Aaltonen (Vas.)

Apulaispormestari

Ikäihmisten palvelut

 

Jouko Paukkeri (Vihr.)

Puheenjohtaja

Laitoshoidon johtokunta

 

Sinikka Torkkola (Vas.)

Lautakunnan jäsen

Ikäihmisten palveluiden lautakunta

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei jaeta eteenpäin. Täytä puuttuvat kentät *