Palveluita eivät määrää säästöt vaan tarve

Aamulehti julkaisi tänään 19.5.2016 mielipisivulla minun ja Jouko Paukkerin kirjoituksen joka oli vastine maanantaina julkaistulle Sirpa Pursiaisen ikäihmisten palveluita koskevalle kirjoitukselle. Sirpa Pursiainen on kristillisdemokraattien varavaltuutettu. Jouko Paukkeri on kotihoidon ja asumispalveluiden johtokunnan puheenjohtaja ja edustaa vihreitä.

Alla kuva Pursiaisen kirjoituksesta.

image

 

 

 

 

 

 

Alla kuva kirjoituksestamme.

image

 

 

 

 

 

 

Aamulehti taisi saksia jonkin verran kirjoitustani. Alla teksti on sellaisessa muodossa jossa sen lehteen lähetin.

Palvelut pohjautuvat tarpeeseen ja tietoon eivätkä säästöihin

Sirpa Pursiainen kirjoitti Aamulehden mielipidepalstalla 16.5.2016 ikäihmisten palveluista. Kirjoituksessaan Pursiainen epäilee, että ikäihmisten hoidossa painotetaan kotihoitoa taloudellista ja ideologisista syistä. Samalla hän pohtii sitä huomioidaanko niiden ikääntyneiden palvelutarve jotka eivät enää osaa itse arvioida kotona selviytymistään.

Tampereen kaupungilla ikäihmisten palveluita eivät määrää taloudelliset perusteet tai ideologia vaan palvelutarpeet ja tutkittu tieto. Suurin osa ikääntyneistä ihmisistä haluaa asua kotona, kuten Pursiainen itsekin toteaa. Tampereen kaupunki kunnioittaa ihmisten omaa tahtoa ja palvelut järjestetään kotiin niin kauan kuin ihminen itse haluaa ja kuin se on mahdollista. Arvio kotona selviytymisestä tehdään moniammatillisesti sosiaali- ja terveydenhuollon osaajien kesken kun siihen ilmenee tarvetta esimerkiksi kotihoidon käynnin, lääkäri- tai sairaalakäynnin yhteydessä. Tilanne arvioidaan ja jos tullaan siihen tulokseen, että kotona asuminen ei enää onnistu niin sitten järjestetään paikka asumispalvelussa kuten tehostetussa palveluasumisessa tai palvelutalon kotihoidossa. Kaupunki ei voi kuitenkaan pakottaa ketään muuttamaan. Ikäihmiset ovat täysivaltaisi kansalaisia ja heidän itsemääräämisoikeuttaan on kunnioitettava. Tämän määrää viimekädessä Suomen lainsäädäntö.

Kuluvan valtuustokauden aikana Tampereen kaupunki on panostanut kotihoitoon. Kotihoitoon on palkattu lisää henkilökuntaa ja kotihoidon henkilöstön asiakkaiden kotona viettämän ajan määrä on saatu kasvuun. Asumispalveluihin on myös panostettu. Tehostetun palveluasumisen paikkoja on valmistunut noin sata vuodessa. Pohjolankadun tehostetun palveluasumisen myötä Tampereelle on valmistunut noin neljäsataa uutta asumispaikkaa vuoden 2013 alusta lähtien. Nämä paikat Tampereen kaupunki tuottaa valtaosin omana palveluna. Palveluihin käytettäviä varoja ei ole leikattu vaan ikäihmisten palveluiden budjetti on kasvanut joka vuosi. Tänä vuonna asumis- ja kotihoidon palveluihin käytetään rahaa noin 184 miljoonaa euroa.

Kirjoituksessaan Pursiainen nostaa esille Aluehallintoviraston Tampereen kaupungin kotihoidon palveluihin tekemän tarkastuskäynnin joka tehtiin Pursiaisen tekemän kantelun pohjalta. Aluehallintovirasto ei tarkastuskäynnillään löytänyt huomautettavaa Tampereen kaupungin toiminnasta.

Mikko Aaltonen
apulaispormestari

Jouko Paukkeri
puheenjohtaja, kotihoidon ja asumispalveluiden johtokunta

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei jaeta eteenpäin. Täytä puuttuvat kentät *