Panostusta terveydenhuoltoon ja maauimala

Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen julkisti tänään talousarvioesityksensä vuodelle 2015. Talousarvioesitys pohjautuu lautakuntien esityksiin ja pormestarikoalition yhteistyöhön. Talousarvio on tehty vaikeassa taloudellisessa tilanteessa ja se näkyy.

Talousarvioesitys on 9,9 miljoonaa euroa alijäämäinen. Tavoitteena on, että tämä alijäämä katetaan henkilöstösäästöillä. Tämä saattaa tarkoittaa koko kaupunkia koskevien YT-neuvottelujen aloittamista. Jotkut ovat väläytelleet jo mahdollisia lomautuksia mutta niistä ei ole sovittu mitään. Vasemmistoliitto ei kannata lomautuksia emmekä näe niitä mahdollisena toimenpiteenä, lomautukset usein maksavat lopulta enemmän kuin säästävät. Tiukoille ensi vuonna joka tapauksessa kuitenkin joudutaan.

Hyvääkin kuitenkin esitykseen saatiin mukaan. Esimerkiksi alkuperäiseen kaupunginhallituksen asettamien ehtojen mukaiseen terveyden ja toimintakyvyn edistämisen budjettiin saatiin noin 13 miljoonaa euroa lisää. Tämä nostaa talousarvion sosiaali- ja terveyspalveluiden osalta realistisemmalle tasolle vaikka tilanne säilyy siitäkin huolimatta hankalana. Lisää rahaa osoitetaan mm. toimeentulotukeen, erikoissairaanhoidon palveluiden tilaamiseen sairaanhoitopiiriltä, vammaispalveluihin ja perusterveydenhuoltoon. Erityisen tärkeänä näen perusterveydenhuollon osuuden. Nyt osoitetuilla rahoilla voimme kehittää terveysasemien toimintaa ja tavoitella sitä, että lääkärille pääsyä ei enää joutuisi odottamaan niin pitkään kuin aikaisemmin.

Talousarvioesityksessä on varmistettu myös se, että perusopetuksessa ei opetusryhmien kokoa jouduta nostamaan ja samalla voidaan vahvistaa perhepalveluita. Lukioverkkoon saatiin myös rahoitusta mikä tarkoittaa, että Hatanpään lukio saa jatkaa toimintaansa.

Köyhyysohjelmassa esitettyjen toimenpiteiden toteuttamiseen on talousarvioesityksessä osoitettu 100 000 euroa. Tämä on liian vähän esimerkiksi siihen, että Tampereella otettaisiin aktiivipassi käyttöön heti vuoden vaihteesta mutta tällä rahoituksella voimme pohtia passin käyttöön ottoa myöhemmin vuonna 2015.

Talousarvioesitys sisältää myös maauimalan rakentamisen Kalevan uimahallin yhteyteen. Tämä sopii hyvin yhteen vasemmistoliiton liikuntapoliittisten linjausten kanssa, liikunta on tärkeä hyvinvointia edistävä tekijä. Vasemmistoliiton valtuutettu Anna Kontula teki maauimalasta valtuustoaloitteen jo vuonna 2008.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei jaeta eteenpäin. Täytä puuttuvat kentät *