Aamulehti uutisoi tänään (2.3.2011) painetussa lehdessä perusturvan riittämättömyydestä. Jutussa kerrotaan aivan oikein, että perusturva on jäänyt jälkeen yleisestä tulokehityksestä. Haastatellut asiantuntijat kertovat, että nykyinen perusturva järjestelmä on monimutkainen, toimeentulotuen tason korottaminen olisi paras tapa nosta ihmisiä köyhyydestä ja että peruspäivärahan korottamisesta puolet palautuisi valtiolle verotuloina sekä säästöinä muissa tuissa. Perusturvasta on juttu myös AL:n nettisivuilla. Ensi vaalikaudella nähdään saadaanko perusturvaan parannusta vai ei – se riippunee varmasti vaalituloksesta.
Samassa Aamulehden numerossa kerrotaan myös, että paljon puhuttu kestävyysvaje ei olisi niin dramaattinen kuin oikeiston taholta on uskoteltu. Verotulot ovat olleet kasvussa eikä niiden kasvulle nähdä esteitä. Julkinen talous on kääntynyt parempaan suuntaan koska menot laskivat. Kotitalouksien kulutus ei ole laskenut kuten viime lamassa jonka kaltaiseen kurimukseen ei tällä tietoa oltaisi joutumassa.
Perusturvassa ja kestävyysvajeessa yhdistyy talouden vaikutus yhteiskunnalliseen hyvinvointiin. Talouden ollessa kunnossa on mahdollisuus myös parantaa palveluita. YLE uutisoi, että talous- ja sosiaalitieteiden asiantuntijat pitävät pahimpina yhteiskunnallisina ongelmina työttömyyttä, verotusta kokonaisuutena ja tuloerojen kasvua. Heidän mielestään valtion velkaantumista ja eläkepommia liioitellaan julkisuudessa. Asiantuntijat totevat, että Suomesta ei löydy kyvykästä taloudenhoitoa – talous ei ole kenenkään hallinnassa.
Taloudellinen osaamattomuus on tosiaan näkynyt oikeistohallituksen politiikassa. Valtiolle on saatu velkaa ja samaan aikaan palveluita huononnettua. Jotain hallitus on sentään tehnyt: lapsilisiin saatiin 0,4 prosentin indeksikorotus, se on paljon se.
Uudistamalla perusturvaa ja verotusta Suomesta saadaan entistä parempi paikka entistä useammalle suomalaiselle.
Jätä kommentti