Tampereen kaupunginvaltuusto kokoontui maanantaina 21.1.2013 valitsemaan Tampereelle uutta pormestaria. Valituksi tuli kokoomuksen Anna-Kaisa Ikonen kuten ennalta jo tiedettiinkin. Vastaehdokasta ei ollut joten asiasta ei tarvinnut äänestää. Keskustelu asiasta oli melko vähäistä.
Tämän lisäksi kokouksessa valittiin kaupunginhallitus ja johtokuntien jäsenet. Valtuustoryhmien neuvotteluissa saavuttamat tulokset pitivät eikä näistäkään valinnoista tarvinnut äänestää.
Eniten keskustelua kokouksessa nostattivat yleiskaavoitusohjelma ja kaupunkiraitiotien suunnittelutilanteen raportti. Yleiskaavoitusohjelma sai kritiikkiä erityisesti perussuomalaisten ryhmästä jossa kovasti vastustetaan Tammelan kaupunginosan täydennysrakentamista, muistakin ryhmistä löytyi tukea tälle kritiikille. Ilmeisesti osa valtuustosta ei halua kehittää Tammelaa jotta sinne saataisiin lisää asukkaita ja palveluita vaan he mieluummin pitävät kaupungin osan parkkipaikkana ja 70-luvun elementtirakentamisen ulkomuseona. Yleiskaavoitusohjelman kirjauksista huolimatta täydennysrakentamisesta päättävät lopulta Tammelan asunto-osakeyhtiö jotka voivat tehdä päätöksiä käyttämättä olevan rakentamisoikeuden käyttämisestä. Lopulta yleiskaavoitusohjelma jätettiin pöydälle perussuomalaisten toiveesta, vasemmistoliiton ryhmä kannatti pöydälle jättämistä koska lienee kohtuullista ettei minkään ryhmän tarvitse tehdä ensimmäisessä kokouksessa päätöksiä asiasta jossa kokee epävarmuutta.
Raitiotien suunnittelutilanteen raportti merkittiin kokouksessa tiedoksi, hankkeen jatkosta ei tehty päätöksiä. Tästä huolimatta hanke sai keskustelussa paljon kritiikkiä osakseen lähinnä varttuneemmilta valtuutetuilta jotka tuskin itse joukkoliikennettä käyttävät. Kritiikki oli suurimmaksi osaksi perusteetonta pelottelua jossa muun muassa hankkeen kustannuksia liioiteltiin. Vasemmiston ryhmästä hankkeelle annettiin tukea ja todettiin että ainakin suunnittelun jatkaminen on vähintä mitä voidaan tehdä jotta valtuustolla on jokin suunnitelma jonka toteuttamisesta voidaan päättää.
Kokouksessa näkyi selvästi se, että uudella valtuustolla riitti intoa puhua ja kokous kestikin yllättävän pitkään.
2 Kommentit
Ennemmin asuisin ulkomuseossa ja katselisin ikkunastani parkkipaikkaa kuin naapurin asunnon sisälle. Enkä myöskään toivo, että naapuritalosta katseltaisiin kahvipöytäni sisältöä. Oishan se myös mukavaa, että aurinkokin paistaisi sisään ikkunastani, enkä olisi aina naapuritalon varjossa. Tiivis- eli oikeasti ahdasrakentaminen on tämän päivän hulluttelua, josta seuraa ahdistavia asuinalueita, joissa mielenterveysongelmat kasvavat räjähdysmäisesti.
Saahan täällä olla erimieltä vai iskeekö sensuuri?
Kiitos kommentista. Täällä saa olla erimieltä ja pitääkin olla jos sen kokee tarpeelliseksi. Sensuuri ei iske niin kauan kuin lakia ja hyviä tapoja ei loukata.
Tällaiset huolet ovat yleisiä täydennysrakentamisesta puhuessa. Tiivis kaupunki voidaan toteuttaa ilman, että asukkaiden täytyy tuijotella toistensa ikkunoista sisään. Aurinkokin paistaa kun talot sijoitetaan oikein. Itse asun Amurissa yhdessä Tampereen harviosta umpikortteleista enkä ole tällaisia ongelmia kohdannut vaikka korttelin joka sivu on yhtenäistä taloa. Umpikortteli mahdollistaa viihtyisän sisäpihan jossa lasten on turvallista liikkua. Useimmiten tiiviisti rakennetut alueet ovat kaupunkien arvostetuimpia alueita kuten Helsingissä kantakaupungin alueet. Tällaisia kaupunginosia kaipaisin Tampereellekin. Suomesta ei tila ja parkkipaikat lopu. Sen sijaan todellista kaupunkiympäristöä on vähän ja se olisi hyvä kilpailuvaltti Tampereelle.
– Mikko Aaltonen
Jätä kommentti