Puhe Pirkanmaan Pride -marssilla

Alla puheeni Laikun lavalla Pirkanmaan Pride -marssin jälkeen.

 

Pride-osallistujat! On hienoa nähdä teidät tänään täällä isolla joukolla. Se, että meitä on tänään niin suuri joukko paikalla antaa ainakin minulle toivoa siitä että Suomi ei ole umpikonservatiivinen maa joka on matkalla menneisyyteen vaikka jotkin viimeaikaiset tapahtumat sellaiseen viittaavat. Toivoa on ja Suomessa on vielä yhdenvertaisuutta ja ihmisiä jotka ovat ylpeitä itsestään.

Tänään me kaikki olemme täällä sen puolesta, että jokaisella olisi tulevaisuudessakin oikeus olla oma itsensä ja olla ylpeä itsestään. Sellaiset ihmiset joiden oikeus omaan identiteettiin ja ylpeyteen omasta itsestään ei ole koskaan ollut uhattuna eivät aina ymmärrä sitä miten suuri merkitys on vapaudella olla oma itsenä.

Suomessa on viimevuosina nostettu esiin erilaisia ennakkoluuloja joista on yritetty tehdä yleisesti hyväksyttäviä ja niitä on koitettu syöttää ihmisille. Tästä huolimatta maailma on muuttunut parempaan suuntaan. Prideä ei ole järjestetty turhaan. Maailma, Suomi ja Tampere ovat muuttuneet moniarvoisemmiksi ja yhdenvertaisemmiksi. Ihmisten ajatukset ja asenteet ovat muuttuneet. Muutoksessa ei ole kuitenkaan kyse sattumasta vaan se on tulosta asioiden ja ihmisten sekä heidän oikeuksiensa esiin nostamisesta. Pride ja siihen osallistuminen ovat osa tätä työtä.

Asenteiden ja ajatusten muuttuminen johtaa maailman muuttumiseen ja lainsäädännön muuttumiseen. Tästä on osoituksena tasa-arvoisen avioliittolain hyväksyminen eduskunnassa. Huhupuheista huolimatta tasa-arvoista avioliittolakia ei voida kumota. Tasavallan presidentti on vahvistanut lain eikä uusi työnsä aloittanut eduskunta voi tilannetta muuttaa. Työ ei ole kuitenkaan valmis. Seuraavaksi Suomessa on muutettava translaki ihmisoikeuksia kunnioittavaksi. Työtä on jatkettava jotta yhä useammat epäkohdat tulevat korjatuiksi. Muutokset vaativat aikaa ja vaikuttaminen sekä maailman muuttaminen ovat kestävyyslajeja.

Pride-osallistujat! Te olette se voima joka muuttaa maailmaa pala kerrallaan. Julistan nyt Sateenkaarirauhan Pirkanmaalle – rauhan jokaiselle olla oma itsensä. Te kaikki ja meistä jokainen on tänään Pridelle osallistumalla tehnyt Pirkanmaasta ja Suomesta jälleen hieman paremman paikan elää meille kaikille.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei jaeta eteenpäin. Täytä puuttuvat kentät *