Rantaväylän tunneli etenee

Tampereen kaupunginvaltuuston kokouksen 10.10.2011 ehdottomasti tärkein asia olivat Rantaväylän tunnelin kaavat. Puhetta kaavoista kestikin monta tuntia. Kokous alkoi klo 17.00 ja päätty noin 23.30. Suurin osa ajasta puhuttiin tunnelista.

Itse olen aikaisemmin kannattanut tunnelia. Kustannusten noustua aikasemmasta arviosta lähes 50 {c844703a6b68e588be9292e3f75c4b1e3e1b0d1c079db7d65a8885ffea654356} olen kuitenkin joutunut miettimään asiaa uudestaan. Ei tunnelikaan ihan mitä vaan voi maksaa. Maailman talous on epävakaassa tilassa ja se vaikuttaa kaupungin talouteen. Tampereen kaupungin talous on jo nyt heikentynyt ja velkamäärä kasvanut. Samaan aikaan Tampereella on suunniteltu toteutettavaksi monia suuri hankkeita kuten Keskus-Areena ja kansi-hanke, raitiotie sekä keskusjäteveden puhdistamo. Näistä vedenpuhdistamon uudistaminen on pakollista muodossa tai toisessa. Korjausinvestointeihin muun muassa katuverkon ja julkisten osalta pitää myös löytyä rahaa. Miten nämä kaikki hankkeet rahoitetaan ja miten kaupungin talouden kantokyky varmistetaan tilanteessa jossa tulot laskevat.

Tämän vuoksi olenkin tullut siihen tulokseen, että nyt ei ole tunnelin aika ja vastustin kaavoja. Saman suuntaisen päätelmän on tehnyt Vasemmistoliiton valtuustoryhmän enemmistö. Äänestys tunnelikaavojen hylkäämisestä hävittiin luvuin 30-36. Äänestyksessä annettiin yksi ääni. Vasemmistoliiton valtuutetuista kuusi äänesti kaavoja vastaan ja kaksi niiden puolesta. Äänestys oli tiukka ja XL-ryhmäkin rakoili kuitenkin kaavat tulivat selvästi hyväksytyiksi.

Kokouksen muita merkittäviä aiheita olivat kaupungin välitilinpäätös ja valtuutettu Johanna Loukaskorven (sd.) aloite koulujen eriarvoistumisesta. Välitilinpäätös osoitti kaupungin talouden olevan menossa hankalampaan suuntaan. Menot ja velka kasvavat eikä tuloista ole takeita. Loukaskorven aloite otti kantaa koulujen eriarvoistumiseen. Kouluissa näkyy jo nyt miten toisilla menee hyvin ja toisilla entistä huonommin. Tämä on kehitys johon on puututtava nyt kun se vielä on mahdollista.

Tunnelikeskustelusta väsyneet valtuutetut eivät oikein jaksaneet innostua keskustelemaan muista aiheista. Näiden päätösten pohjalta tunnelihanke etenee mutta lopullinen rakentamispäätös on vielä tekemättä.

(Tämä kirjoitus on julkaistu myös Vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmän sivuilla)

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei jaeta eteenpäin. Täytä puuttuvat kentät *