Ratikan koeliikenne, mielenterveyspalvelut ja alueiden komitea

Ratikan kyydissä.

Ratikan koeliikenne alkoi maanantaina 10.5.2021. Varasin heti ensimmäiselle päivälle oman matkani. Ensimmäiseen lähtöön Pyynikintorilta kohti Hervantaa en mahtunut mutta toisesta lähdöstä sain paikan. Matkustajia oli rajoitettu määrä ja sen vuoksi vaadittiin ennakkoilmoittautumista. Tänä aikan matkustajien rajaaminen lieni ihan viisas teko.

Matkustaminen ratikalla oli mukavaa. Kyyti oli tasaista ja nopeaa. Hervannan valtaväylän kohdilla pääsee tuntemaan hieman vauhdin hurmaa. Voi sanoa, että olemme saaneet mitä olemme halunneet. Toimivan ja mukavan joukkoliikenne välineen. Ero bussiin on huomattava.

Positiivisten asioiden lisäksi Tampereella on edelleen ongelmia. Yksi näistä ongelmista on nuorten mielenterveyden tilanne ja mielenterveyden palveluiden saatavuus. Kirjoitin asiasta kolumin Tamperelaiseen. Rajoitettuun 2000 merkin määrään ei voi koko ongelmaa ja sen ratkaisuja kuvata mutta pääkohdat koitin ottaa huomioon. Alla kolumnini teksti:

Nuorten hyvinvoinnista on pidettävä huolta

Kolumnini Tamperelaisessa 5.5.2021.

Nuorten hyvinvoinnista on käyty keskustelua säännöllisesti. Asia nousi jälleen esille Tampereen yliopistosairaalan nuorispsykiatrian ruuhkaantumista koskevan uutisoinnin myötä. Akuuttiosastolla on lähes päivittäin enemmän potilaita kuin paikkoja ja sen vuoksi osa potilaista joutuu nukkumaan lattialla. Tilanne on huolestuttava, mutta se on vain osa suuremmasta ongelmasta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan noin 20-25 prosenttia nuorista kärsii jostain mielenterveyden häiriöstä. Valtaosa psyykkisistä sairauksista puhkeaa nuoruudessa ja mielenterveyden häiriöt ovat nuorten merkittävin terveysongelma.

Mielenterveyden ongelmien taustalla on monenlaisia syitä ja niiden kasaantuminen kasvattaa ongelmia. Perheiden huono-osaisuus ja terveysongelmat vaikuttavat suoraan nuorten hyvinvointiin. Koululla on iso merkitys nuorten elämässä. Nuoret joutuvat tekemään jo varhain isoja päätöksiä koulutukseen ja tulevaisuuteensa liittyen. Yksinäisyys on yleistynyt ja sosiaalisen median vaikutus nuorten elämään on suuri. Asenteiden ja yhteiskunnan koventuminen heijastuu myös mielenterveyden ongelmiin, heikosti pärjäävien on yhä hankalampaa pärjätä ja vastata odotuksiin.

Tähän tilanteeseen on puuttuva ja nuorten hyvinvointia on tuettava. Maan hallitus on huomioinut koulutuksen merkityksen ja panostaa perusopetukseen ja ammatilliseen koulutukseen yli puoli miljardia euroa kautensa aikana. Tämä on ihan toista kuin Sipilän hallituksen lähes 700 miljoonan euron leikkaukset koulutuksesta. Tampereella on myös päätetty puuttua tilanteeseen. Kaupunginhallitus päätti viime viikolla tehdä selvityksen mielenterveyspalveluiden lisärahoituksesta. Kansallisella tasolla terapiatakuu-kansalaisaloite on saanut laajaa tukea ja esimerkiksi vasemmistoliitto on asettanut tavoitteeksi terapiatakuun toteuttamisen. Halua tilanteeseen puuttumiseen siis on. Toivottavasti sitä löytyy myös silloin kun tehdään päätöksiä resursseista kuten syksyllä, kun päätetään Tampereen kaupungin vuoden 2022 talousarviosta.”

Alueiden komitean kokous omassa olohuoneessa. Keskellä ruutua komitean puheenjohtaja ja oikealla Portugalin pääministeri.

Euroopan alueiden komitean täysistunto pidettiin 5.-7.5. Kokous oli jälleen etäkokous. Aivan aluksi kokouksessa vieraili Portugalin pääministeri António Costa, joka on aikanaan toiminut myös itse komitean jäsenenä. Iso osa hänen puheestaan liittyi Portugalin puheenjohtajakauteen ja Portugalin Portossa pidettyyn sosiaalialan huippukokoukseen. Tähän liittyen täysistunnossa hyväksyttiin komitean lausunto Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarin täytäntöön panosta. Lausunnon oli valmistellut Anne Karjalainen Keravalta. Minä ja Anne toimimme samassa PES-ryhmässä ja oli hienoa, että näin merkittävästä asiasta lausunnon valmisteli suomalainen jäsen.

Täysistunnossa annettin useita muitakin lausuntoja mm. ilmastonmuutokseen, digitalisaatioon ja mediaan liittyen. Huomionarvoisia olivat myös lausunnot vammaisten oikeuksista ja rasismin torjunnasta. Mielenkiintoinen keskustelu käytiin myös Itämereen upotetuista kemiallisista aseista, jotka muodostavat merkittäviä ongelmia Saksan ja Puolan rannikoilla.

Tätä kirjoittaessa lähestyy 17.5.2021 pidettävä kaupunginvaltuuston kokous, jossa käsitellään mm. Tampereen tilinpäätös ja kotoutummissuunnitelma. Nämä aiheet ja kuntavaalien läheisyys varmistavat sen, että kokouksesta tulee hyvin pitkä,

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei jaeta eteenpäin. Täytä puuttuvat kentät *