Sulkavuoren puhdistamo ja Lielahden maakauppa

Kirjoitan tämän blogauksen myöhässä. Kaupunginvaltuusto kokoontui 17.2.2014 ja kokouksessa puhutti kaksi asiaa: maa-alueen ostaminen Lielahdesta ja uuden vedenpuhdistamon sijoittaminen Sulkavuoreen.

Kaupungilla oli hyvä tilaisuus ostaa Lielahden vanhaa teollisuusaluetta Näsijärven rannasta. Alueelle on mahdollista asuttaa suuri joukko uusia ja vanhojakin tamperelaisia, lisäksi uusi alue syntyy halvemmalla kuin kauemmaksi rakennettaessa koska alue voidaan kytkeä jo olemassa olevaan vesi- ja viemäriverkkoon sekä muuhunkin kunnallistekniikkaan. Ratikan avulla alueesta saadaan myös hyvillä joukkoliikenneyhteyksillä varustettu kaupunginosa. Palveluitakin Lielahdessa on jo olemassa valmiiksi. Maan ostamisella oli suuri kannatus ja esim. kaupunginhallitus oli yksimielisesti ostamisen kannalla. Kuten arvata saattoi niin maan ostaminen ei kuitenkaan käynyt perussuomalaisille eikä SKP:lle. Yhtenä perusteluna oli, että toistaiseksi ei tiedetä kuinka pahoin vanha teollisuusalue on saastunut ja mitä sen puhdistaminen maksaa. On varmaa, että maata joudutaan puhdistamaan mutta olisi aika ihmeellistä jättää tällainen alue ostamatta vaikka riskejä onkin olemassa. Kaikessa toiminnassahan on aina riskinsä ja osassa maa-aluetta ei ole koskaan harjoitettu teollisuustoimintaa. Onneksi valtuusto hyväksyi kaupan selkeällä enemmistöllä pitkien puheiden jälkeen.

Vielä tätäkin pidempään valtuusto puhui uuden keskusjätevedenouhdistamon sijoittamisesta Sulkavuoreen. Tampereen on mitä pikimmin uudistettava puhdistamot Viinikanlahdella ja Raholassa. Ne eivät enää vastaa lain edellytyksiä ja ovat muutenkin korjauksen tarpeessa. Kysymys onkin, että kannattaako niitä korjata niillä sijoillaan vai rakentaa kokonaan uusi puhdistamo. Erityisesti Viinikanlahden puhdistamo sijaitsee lähes kaupungin keskustassa ja maa-alueelle olisi muutakin parempaa käyttöä esimerkiksi asuinalueena. Puhdistamolle olisi toki Sulkavuorea parempia paikkoja mutta ne sijaitsisivat naapurikuntien puolella Pirkkalassa ja Nokialla. Puhdistamo ei ole naapurikunnille kelvannut vaikka esim. Pirkkalan jätevedet puhdistetaan Tampereella ja Tampereen on jälleen kerran kannettava vastuu seudun vesihuollosta. Sulkavuori on siis kompromissi ja vaihtoehdoista vähiten huono. Puhdistamo louhitaan maan alle jolloin se ei vie tilaa maan päältä, muun muassa Turussa toimii maanalainen puhdistamo keskellä kaupunkia Kakolanmäen alla ja haitat lähialueen asukkaille ovat olleet olemattomia.

Sulkavuoren puhdistamohankkeen vastustajat (mm. perussuomalaiset) olivat huolissaan monista asioista kuten esim. Pyhäjärven veden laadusta. Tätä asiaa voidaan vielä selvittää mutta itse uskoisin, että uusi puhdistamo puhdistaa veden vanhoja paremmin eikä todellista uhkaa veden laadulle ole. Pitkien puheiden jälkeen asia saatiin hyväksyttyä valtuustossa selvin numeroin ja puhdistamohankkeen suunnittelua jatketaan sen pohjalta, että sijoituspaikkana on Sulkavuori. Hankkeen toteuttamisesta ja muista kysymyksistä päätetään myöhemmin.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei jaeta eteenpäin. Täytä puuttuvat kentät *