Taloutta ja ratikkaa valtuustossa

Tampereen kaupunginvaltuusto kokoontui maanantaina 17.6.2013. Kokouksessa keskustelu kävi kiivaana ja kokouksesta saatiin hyvin pitkä. Pisimpään keskustelua käytiin toiminnan ja talouden katsauksesta. Kaikki ovat huolissaan taloustilanteesta mutta puhumalla se ei parane. Aika vähän konkreettisia esityksiä talouden oikaisemiseksi valtuustossa kuultiin. Salin oikealta laidalta vaadittiin, että kaupungin henkilöstö on lomautettava kahdeksi viikoksi. Vastuulliset valtuutetut kuitenkin tietävät, että tämä ei ole mahdollista sillä kuka silloin tekisi työt kahden viikon ajan? Esimerkiksi sairaaloissa on henkilöstömitoitukset eikä siellä laki rikkomatta voi tehdä töitä määräänsä pienemmällä henkilöstöllä. Tämän vuoksi yksioikoinen lomauttaminen ei ole mahdollista. Niin sanotun työväenpuolue perussuomalaisten valtuutettu ehdotti, että rahoja säästettäisiin kun kaupungin henkilöstöä ei palkittaisikaan hyvin tehdystä työstä vaikka heidän  kanssaan on niin sovittu. Aika reilua? Tällaista vasemmistoliitto ei voisi missään tapauksessa hyväksyä.

Talouden korjaamiseksi ei helppoja eikä nopeita keinoja. Ainoa tapa on saada menoja kuriin uudistamalla sitä tapaa jolla palveluita tuotetaan. Uudistustyö on jo käynnissä mutta se ei valmistu hetkessä. Menojen karsimisen lisäksi on myös tuloja lisättävä. Käytännössä tämä tarkoittaa kunnallisveron korottamista.

Kokouksessa puhuttiin myös kaupunkistrategialuonnoksesta. Kyseessä oli kuitenkin lähetekeskustelu eikä lopullista päätöstä asiasta tehty. Strategialuonnoksessa näkyy hyviä asioita pormestariohjelmasta ja sen kautta myös vasemmistoliiton käden jälki. Isossa roolissa on muun muassa työllisyyden parantaminen ja hyvinvointierojen kasvuun puuttuminen. Toki korjattavaakin on, luonnoksessa ei ole huomioitu esimerkiksi kulttuuria ja liikuntaa riittävällä tavalla.

Raitiotiehankkeen suunnittelun jatkamisesta päätettiin myös kokouksessa. Perussuomalaisten vastustuksesta huolimatta suunnittelua jatketaan nyt hyväksytyn suunnitelman pohjalta. Rakentamisesta päätetään sitten myöhemmin kun hanke on tarkentunut nyt valittujen linjausten ohjaamana muun muassa reittivalinnan osalta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei jaeta eteenpäin. Täytä puuttuvat kentät *