Tampere ulkoistaa ongelmista piittaamatta

Aamulehti julkaisi tänään 13.1.2012 alla olevan mielipidekirjoitukseni:

Tampere ulkoistaa ongelmista piittaamatta
Tampereen kaupunginhallitus päätti kokouksessaan maanantaina 9.1.2012 ulkoistaa Tampereen Aterian henkilöstöruokailutoiminnan ja osan kouluruokailuista. Päätös syntyi äänestyksen jälkeen. Vasemmistoliiton ja sosialidemokraattien edustajat vastustivat ulkoistusta. Henkilöstöruokailun osalta perusteluna ulkoistukselle oli, että henkilöstöruokailu ei ole Tampereen Aterian ydintoimintaa. Kouluruokailun osalta perusteluna oli se, että oman tuotannon rinnalle halutaan ulkopuolista tuotantoa, johon omaa tuotantoa voidaan verrata. Tämän vertailun pohjalta on tarkoitus kehittää omaa tuotantoa. Päätöstä ei perusteltu taloudellisilla seikoilla. Tampereen Ateria ei ole tuottanut tappiota ja asiakastyytyväisyyskin on ollut kunnossa. Ulkoistusta ei tehty sen vuoksi, että omassa tuotannossa olisi ollut vikaa. Syyt olivat ideologiset.

Tällä valtuustokaudella on toteutettu monia Tampereen kaupungin palveluiden ulkoistuksia. Vallassa oleva XL-ryhmä on ajanut uudistukset läpi vastustuksesta huolimatta. Ulkoistuksissa havaituista ongelmista ei ole välitetty uusia ulkoistuksia valmisteltaessa. Aamulehdessäkin kiinnitettiin huomiota ulkoistetun kotihoidon palveluiden laatuongelmiin ja myös MedOnelle ulkoistetun Hatanpään U3 -osaston sopimusongelmiin. Tietotekniikkakeskuksen yhteydessä luvattujen säästöjen toteutumisesta ei ole ollut vielä mitään todisteita.

Valtuustokauden aikana on käynyt ilmi, että Tampereen kaupunki ei pysty valvomaan ulkoistettujen palveluiden tuottajia eikä takaamaan sitä, että tehtyjä sopimuksia noudatetaan. Samalla on käynyt ilmi, että ulkoistuksien perusteina olleiden tavoitteiden, kuten säästöjen, toteutumista ei voida todistaa. Siitä huolimatta ulkoistuksia jatketaan.

Ulkoistamisen sijasta on Tampereen kaupungin omaa palvelutuotantoa kehitettävä. Ulkoistamiset on lopetettava ja jo ulkoistettujen palveluiden valvonta ja tavoitteiden seuranta on saatava kuntoon.

Mikko Aaltonen
puheenjohtaja
Vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmä

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei jaeta eteenpäin. Täytä puuttuvat kentät *