Tampereella voi ikääntyä turvallisesti

Tampereen ikäihmisten palveluista on keskusteltu viime aikoina paljon ja aikalailla tunteellisesti. Vyörytys alkoi kun Aamulehti uutisoi palveluiden uudistamisesta tavalla joka aiheutti melkoisia väärin ymmärryksiä (lue uutinen tästä). Hieman myöhemmin Yleisradion Tampereen toimitus lähti mukaan yksipuoliseen uutisointiin nostamalla yksittäisen perushoitajan mielipiteet uutiseksi (lue uutinen tästä). Itse pääsin vastaamaan YLE:n juttuun lyhyesti (lue juttu tästä). Jotta uudistuksen todelliset tavoitteet eivät keskustelussa ihan täysin unohtuisi laadin yhdessä viranhaltijoiden kanssa Aamulehden yleisönosastolle alla olevan mielipidekirjoituksen:

 

Tampereella voi ikääntyä levollisin mielin

Aamulehden yleisönosastolla on tuotu esiin huoli huonokuntoisten ja muistisairaiden vanhusten kotona pärjäämisestä, kun Tampereen kaupunki on muuttamassa iäkkäiden hoidon painopistettä laitoksesta kotiin. Kotona asumisella tarkoitetaan asumista varsinaisessa kodissa, tehostetussa palveluasumisessa palveluasunnossa tai tehostetun palveluasumisen ryhmäkodissa.

Tehostetussa palveluasumisessa ikäihmiset elävät kuin omassa kodissaan päättäen omista asioistaan, mutta samalla he saavat tarvitsemansa hoidon. Tehostetun palveluasumisen yksikön yhteisissä tiloissa on tarjolla seuraa ja monenlaista toimintaa. Omaa rauhaa asukas saa omasta huoneestaan, jonka hän voi sisustaa oman mielensä mukaan. Tehostetussa palveluasumisessa on edellytykset myös huonokuntoisten ja muistisairaiden ikäihmisten ympärivuorokautiseen hoitoon aivan samalla tavalla kuten vanhainkotihoidossakin. Muistisairaita varten rakennetaan omia ryhmäkoteja.

Uudistuksessa ikäihmisten sairaalahoidosta ei olla luopumassa vaan ainoastaan sairaalassa asumisesta. Sairaalaan pääsee tulevaisuudessakin aina tarvittaessa. Saattohoitoakaan ei olla lakkauttamassa vaan tulevaisuudessa ikäihminen voi saada inhimillisen ja kunnioittavan kuoleman joko kotona tai kodinomaisessa ympäristössä saattohoitoyksikössä. Uudistuksen tarkoituksena on hoitaa ikäihminen yhdessä paikassa välttäen ylimääräisiä siirtoja.  Tällä hetkellä ikäihminen saattaa joutua esimerkiksi lonkkamurtuman vuoksi siirtymään hoitopaikasta toiseen.

Jatkossa ikäihmisellä on halutessaan mahdollisuus saada lääkärin ja sairaanhoitajan palvelut kotiin nykyistä paremmin.  Ikäihmisen yksinäisyyttä pyritään torjumaan viemällä mm. kulttuuripalveluja kotiin ja monipuolistamalla päivätoimintaa. Sairaalassa asumisesta luovuttaessa niiden henkilökuntaa koulutetaan kotihoidon ja tehostetun palveluasumisen eri tehtäviin.

On ymmärrettävää, että isot muutokset aiheuttavat huolta ja kysymyksiä. Muutokset kuitenkin toteutetaan pitkän ajan kuluessa sitä mukaa kun uusia tehostetun palveluasumisen paikkoja ja ryhmäkoteja valmistuu. Tällä valtuustokaudella eli vuoteen 2016 mennessä paikkoja valmistuu yli 600. Ikäihmisten palveluista on mahdollisuus keskustella esimerkiksi pormestarin asukasillassa Sampolan auditoriossa torstaina 3.10.2013 klo 16.30.

 

Mikko Aaltonen
Tampereen kaupunki
Terveyttä ja toimintakykyä edistävien palvelujen sekä ikäihmisten palvelujen apulaispormestari

 

Anniina Tirronen
Tampereen kaupunki
Vs. tilaajapäällikkö

 

Armi Lampi
Tampereen kaupunki

Suunnittelupäällikkö

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei jaeta eteenpäin. Täytä puuttuvat kentät *