Tampereen ei pidä myydä työterveysyhtiö Pirteä.

Aamulehti julkais mielipidekirjoitukseni Pirten myymisestä jo viime kuussa. Kirjoitus jäi vain laittamatta tänne blogin puolelle. Alla kuva kirjoituksesta Aamulehdestä ja teksti sellaisen kuin sen lehteen lähetin.

Tätä kirjoittaessa Pirten kohtalo on vielä avoin. Asiasta päättää lopulta valtuusto. Ilmeisesti päätös koitetaan kuitenkin saada aikaiseksi vielä tämän vuoden puolella.

Tätä kirjoittaessa odotellaan pormestarin talousarvioesitystä, jonka hän antaa ensi maanantaina 21.10.2019. Silloin selviää esittääkö pormestari veronkorotusta vai leikkauksia. Epäilen ja toivon ensimmäistä vaihtoehto. Tämä antaa jo heti suuntaa sille voiko vasemmistoliitto olla mukana budjettisovussa hyväksymässä talousarviota.

 

Tampereen ei pidä myydä työterveyspalveluitaan

Tampereen kaupunki suunnittelee henkilöstönsä työterveyspalveluiden tuottajan Pirten, eli Tullinkulman Työterveys Oy:n myymistä. Perusteluksi myynnille kerrotaan hankintalaki, jonka mukaan vuodesta 2022 eteenpäin julkisesti omistetun työterveydenhuollon markkinaehtoisen toiminnan osuus voi olla enintään viisi prosenttia ja enintään puolimiljoonaa euroa vuodessa. Pirtessä on paljon yksityisiä asiakkaita ja hankintalaissa määrätty yksityisten asiakkaiden osuus ylittyy.

Kirjoitukseni Aamulehdessä

Pirte on hoitanut Tampereen kaupungin henkilöstön työterveyspalveluita hyvin. Verrattuna muihin Suomen suuriin kaupunkeihin on Tampereella vähemmän sairauspoissaoloja ja työkyvyttömyydestä aiheutuneet kulut ovat pienempiä. Palveluiden laadusta kertoo se, että asiakkaana on myös yksityisen puolen yrityksiä. Näin tuskin olisi, jos palveluiden hinta olisi liian korkea ja laatu huonoa.

Tampereen kaupungilta kerrotaan, että työterveysyhtiöiden kauppahinnat ovat usein vastanneet noin yhtiön yhden vuoden liikevaihtoa. Pirten liikevaihto oli viime vuonna 19 miljoonaa euroa. Summa on merkittävä mutta ei sellainen, että se muuttaisi mitenkään Tampereen kaupungin talouden kokonaistilannetta. Yhtiön myyntiä ei voida perustella saatavilla myyntituloilla.

Pirten myynti ja yksityistäminen poistaisi jälleen yhden julkisen sektorin toimijan markkinoilta. Tämä keskittäisi entisestään markkinoita työterveyshuollossa, jossa muutamat suuret yritykset ovat innokkaasti ostaneet pienempiä yhtiöitä. Pienessä maassa keskittyneet markkinat ja muutama iso toimija tarkoittavat helposti palveluiden hintojen voimakasta nousua kun kilpailua ei enää ole.

Pirten myyntiä käsitellään kaupunginhallituksessa 19. syyskuuta ja lopullisesti asiasta päättää kaupunginvaltuusto. Vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmä ei pidä Pirten myyntiä taloudellisesti ja toiminnallisesti järkevänä. Tulemme äänestämään sen puolesta, että Tampereen kaupunki tuottaa jatkossakin itse työterveyspalveluita. Myynnin sijasta on selvitettävä vaihtoehto, jossa Pirte jatkaa työterveyspalveluiden tuottamista Tampereen kaupungille ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirille sekä vastaa edelleen ammatinharjoittajien ja yksityisyrittäjien työterveyspalveluista. Yksityisen sektorin asiakkaita varten voidaan perustaa oma yhtiö, joka jatkaa palveluiden tuottamista nykyisille ja uusille asiakkaille.

Hyvää ja toimivaa yhtiötä ei pidä myydä.

 

Mikko Aaltonen

puheenjohtaja

Vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmä

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei jaeta eteenpäin. Täytä puuttuvat kentät *