Tampereen kotihoitoa vahvistetaan

Alla Aamulehden mielipidepalstalla julkaistu kirjoitukseni

 

Tampere palkkaa kotihoitoon 18 uutta hoivatyöntekijää

Lähihoitaja Jyri Keränen kuvasi kokemaansa kotihoidon arkea Lukijalta-palstalla 24.11.2013. Yksityisellä sektorilla työskentelevä Keränen tiedusteli Tampereen kaupungin suunnitelmia hyvän ja kattavan kotihoidon järjestämisessä ja kotihoidon kriittisten haasteiden ratkaisemisessa.

Asiakasmäärien ja asiakkaiden hoidontarpeen kasvu vaikuttavat väistämättä kotihoitotyön kuormittavuuteen. Vastauksena tähän Tampere vahvistaa kaupungin kotihoidon henkilöstöä 18 uudella hoivatyöntekijällä vuonna 2014. Lisäksi sijaisjärjestelmää uudistetaan ensi vuonna, jotta hoitajille saadaan nopeasti sijainen esimerkiksi sairauslomien ajaksi tai asiakkaan hoidon tarpeen äkillisesti muuttuessa löydetään helposti apuvoimia.

Kotihoidon tueksi perustetaan kotikuntoutustiimejä, jotka edesauttavat asiakkaiden kuntoutumista sekä vahvistavat kotona asumisen mahdollisuuksia.

Kotihoito kantaa kortensa kekoon kaupungin tukityöllistämistavoitteen saavuttamisessa tarjoamalla alalle soveltuville henkilöille, joiden on vaikea löytää työpaikkaa, esim. avustavia tehtäviä. Näin autetaan työllistyvän henkilön lisäksi myös kotihoidon asiakkaiden ja henkilöstön hyvinvointia.

Vuonna 2014 kotihoidossa käyttöönotettavan teknologian ja toimintatapojen muutosten myötä hoitajalle jää enemmän aikaa olla asiakkaan luona.

Uudistusten myötä kaupunki ei ole luopumassa ikäihmisten sairaalahoidosta vaan ainoastaan sairaalassa asumisesta. Sairaalaan pääsee aina tarvittaessa ja jatkossa ikäihmisellä on halutessaan mahdollisuus saada lääkärin ja sairaanhoitajan palvelut kotiin nykyistä paremmin.

Kaupungin kotihoitoa on kehitetty pitkäjänteisesti ja työ jatkuu yhä. Muutosten ja paineiden alla kotihoidon henkilöstö on saanut hyviä arvosanoja asiakastyytyväisyyskyselyissä sekä kaupungin oman että ostokotihoidon osalta. Palautteen mukaan asiakkaat ovat olleet kaikesta kiireestä ja hoivahenkilöstön suuresta vaihtuvuudesta huolimatta tyytyväisiä saamaansa kotihoidon palveluun ja kotihoidon ammattitaitoisten hoitajien toimintaan.

Mikko Aaltonen
Apulaispormestari
Tampereen kaupunki

2 Kommentit

 • Jaana Ahonen 01/03/2015 15:34

  Hei,

  Oletko Mikko kiinnostunut kirjoittamaan tai muokkaamaan tätä kirjoitusta julkaistavaksi Kinestetiiikka yhdistyksen verkossa ilmestyvään jäsenlehteen?

  • Mikko Aaltonen 19/03/2015 19:44

   Hei
   Voisihan se olla mahdollista jossakin vaiheessa.Lähetätkö minulle sähköpostia osoitteeseen mpaaltonen@gmail.com niin pohdin asiaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei jaeta eteenpäin. Täytä puuttuvat kentät *