Tampereen kaupunginhallitus käsitteli tänään vuoden 2012 säästöohjelmaa ja lautakuntien tekemiä säästöesityksiä. Kaupungin talous on huonossa tilassa koska menot ovat olleet arvioitua suuremmat tulot pienemmät. Säästöjen tavoitteena on 22 miljoonan euron säästöt.
Monet esitetyistä säästöistä saattavat kuitenkin uhata kaupungin palveluiden toteumista riittävällä tasolla. Erityisen uhattuina ovat ennaltaehkäisevät palvelut. Useimmissa esityksissä myös todellisen säästön saavuttaminen jäi mielestäni kyseenalaiseksi. Erilaisia toimintoja esitettiin siirrettäviksi toisiin yksiköihin niin, että toiminto jatkuisi samanlaisena. Ajatuksena oli, että tämä sama henkilöstö korvaisi myös muiden esimerkiksi eläkkeelle jäävien henkilöiden työpanosta. Tästä kuitenkin seuraa se, että palvelutuotannossa on entistä vähemmän henkilökuntaa mikä on ei mielestäni ole tavoiteltava suunta. Tämän vuoksi en voinut tukea käsittelyn pohjana ollutta esitystä säästöistä vaan äänestin sen hyväksymistä vastaan.
Hyvää säästöohjelmassa oli se, että kaupunginhallituksen henkilöstöjaoston linjauksen mukaan säästöjä ei toteuteta henkilöstöä lomauttamalla tai irtisanomalla. Moniin kaupungin työntekijöihin ohjelma tulee vaikuttamaan kuitenkin tavalla tai toisella, uskon että ainakin monen määräaikaisen työntekijän työsuhde tulee päättymään.
Vasemmistoliitto tulee pohtimaan omia esityksiä säästöistä seuraavaan valtuuston kokoukseen mennessä. Tavoitteena olisi saada aikaiseksi maltillisempi säästöohjelma. Kaupungin talouden tilanne on sellainen, että säästöjä on tehtävä mutta vielä pitää pohtia miten ne tehdään.
2 Kommentit
Työskentelen Tampereen kaupungilla lastensuojelun perhetyöntekijänä, ja kauhulla luen näitä ehdotuksia säästötoimenpiteistä. Lastensuojelun tila Tampereella on huolestuttava, niin kuin edellisessä kirjoituksessasi kerroit. Sosiaalityöntekijät ovat todella ylityöllistettyjä ja työskentely on lähinnä ”tulipalon sammuttamista”. Nyt on ehdotettu, että säästötoimenpiteenä karsitaan ehkäisevän perhetyön palveluista, vakansseja lakkautetaan ja perheryhmätoiminta ajetaan alas. Jos näin tulee käymään, paine lastensuojelun työssä kasvaa merkittävästi ja näkyy lisääntyvinä huostaanottoina ja lasten kasvana henkisenä pahoinvointina. Tällä tavoin ei todellisuudessa säästetä, kun enneltaehkäisevän työn merkitys oikeasti on todella suuri lapsiperheitä ajatellen. Itse näen tämän joka päivä työskennellessäni lastensuojelussa perhetyöntekijänä. Toivon, että te siellä valtuustossa pidätte lapsiperheiden puolta, kun näitä päätöksiä tehdään.
Jonna, kiitos kommentista. Pahoittelen hidasta reagointiani kommenttiisi. Lastensuojelu on ollut Tampereella vuosia lainvastaisessa tilassa eivätkä säästötoimet asiaa paranna. Työskentely lastensuojelussa on varmasti juuri kuvaamaasi ”tulipalon sammuttamista” eikä asioiden hoitamiseen ajan kanssa tai toiminnan kehittämiseen ole mahdollisuutta. Valitettavasti tätä kirjoittaessa jo tiedämme, että esitetyt säästötoimet menivät valtuustossa läpi ja jäimme asiassa häviölle. Toivotaan, että asia saadaan korjattua vuoden 2013 budjettia valmisteltaessa. Ennaltaehkäisevä työ on tärkeää ja nämä säästöt tulevat maksamaan kaupungille paljon.
Jätä kommentti