Tampereen talous on ennustettua paremmassa tilassa

Maanantaina 16.3.2015 kaupunginvaltuusto kokoontui maaliskuun kokoukseensa. Esityslista oli ns. ”kevyt” eli mitään kovin hankalia aiheita ei käsiteltävänä ollut. Puhetta saatiin kuitenkin jälleen aikaiseksi yli kolme tuntia mutta silti kokous oli verrattaen lyhyt.

Merkittävin asia listalla oli vuoden 2014 tilinpäätösennuste ja kaupunkistrategian sekä hyvinvointikertomuksen toteumaraportit. Tilinpäätösennuste on mieluista luettavaa. Kaupungin tilinpäätös vuodelta 2014 on muodostumassa ”vain” 19,3 miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Positiiviseksi tämän tuloksen tekee se, että viime vuoden puolella ennustettiin tilinpäätöksen olevan noin 40 miljoonaa alijäämäinen. Tulos on siis aikaisempia ennusteita parempi. Alijäämästä suurin osa 14,4 miljoonaa euroa aiheutuivat Härmälän vanhan kaatopaikan päälle rakennettujen talojen lunastuksesta. Ilman tätä erää tulos olisi ollut vieläkin lähempänä nollaa. Parasta ennusteessa on kuitenkin se, että siitä käy ilmi kaupungin menojen kasvun olleen viime vuonna 0,5 prosenttia mikä on ennästysalhainen luku. Tämä osoittaa sen, että menokasvuun on pystytty puuttumaan ja tulevaisuudessakin on toivoa talouden hallinnassa pysymisestä. Tuloksesta iso kiitos kuuluu kaupungin henkilöstölle.

Tilinpäätösennusteen käsittely antoi kokouksessa mahdollisuuden puhua lähes mistä vaan. Erityisesti perussuomalaisten valtuutetut halusivat puhua Hämeenkadun itäpään joukkoliikennekatukokeilusta. Heidän mukaansa Hämeenkadun itäpään yritykset kuolevat kun yksityisautoilu kadulla on kielletty eikä kadun varteen saa enää pysäköidä. Tämä on aika kummallinen ajatus. Aikaisemminkin Hämeenkadun varressa oli hyvin vähän pysäköintipaikkoja ja tuskin minkään yrityksen liiketoiminta perustui niihin. Sivukaduilla saa kuitenkin edelleen pysäköidä kuten ennekin. Hämeenkadun itäpäässä on itseasiassa nyt enemmän pysäköintipaikkoja kuin koskaan aikaisemmin kun maanalle on rakennettu pysäköintitilaa. Mikään ei viittaa siihen, että yritykset olisivat katoamassa Hämeenkadun itäosasta. Tyhjiä liiketiloja näkee enemmän Hämeenkadun länsiosassa kuin idässä vaikka lännessä on edelleen mahdollista pysäköidä kadun varteen. Lopulta valtuusto keskusteli tai ennemminkin muutamat valtuutetut keskustelivat yhden Tuomiokirkon kadulla sijainneen salaattibaarin lopettamisen syistä ja yksityisautoilun kieltämisen vaikutuksesta lopettamiseen. Tämän ei kyllä pitäisi olla ihan valtuustotasoista pohdintaa. Yrittäjillä on varmasti hankalaa kaikkialla yleisen kurjan taloustilanteen vuoksi tätä kaikkea on kuitenkin turha laittaa Hämeenkadun kokeilun syyksi.

Kokouksessa päästiin keskustelemaan myös tamperelaisen kunnallispolitiikan ikiliikkujasta eli Pohjois-Tampereen vesihuollosta. Keskustelu ei tosin taaskaan johtanut mihinkään ja asia merkittiin tiedoksi yksimielisesti.

Vasemmistoliiton valtuutetut Minna Minkkinen ja Varpu Jutila jättivät kokouksen lopulla valtuustoaloitteen maksuttaman ehkäisyn tarjoamiseksi alle 20-vuotiaille. Muualla maassa maksuton ehkäisy on vähentänyt huomattavasti raskaudenkeskeytysten määrää.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei jaeta eteenpäin. Täytä puuttuvat kentät *