Tämän päiväisessä Aamulehdessä (nettiversion jutun löytää tästä) kaupunginhallinnossa vaikuttanut Asko Koskinen kommentoi Tampereen taloutta ja ns. brändiä. Kommentit taloudesta ovat osuvia mutta eivät sinällään sisällä mitään uutta julkistaloutta tuntevalle. Yleisestikin on selvää, että hyvinvoivassa taloudessa tienataan enemmän kuin kulutetaan ja tämähän on tällä hetkellä Tampereen ongelma, menot ovat tuloja suuremmat.
Aamulehden jutun alussa todetaan, että Tampere ei ole yritys. Tämä näyttää kuitenkin ajoittain unohtuvan kun kuntatalouteen haetaan ratkaisuja, enkä nyt viittaa sinällään kyseiseen Aamulehden juttuun jos tämä tosiasia tunnustettiin. Usein ohjeistuksissa kuitenkin unohdetaan yrityksen ja kaupungin tai kunnan perustavaa laatua olevat erot. Yrityksen tarkoituksena on tuottaa voittoa omistajille, kaupungin on tarkoitus tuottaa palveluita kaupunkilaisille. Yrityksen johto valitaan yhtiökokouksessa osakkeenomistajien toimesta, kaupungin johto valitaan vaaleissa. Yritys ja kaupunki toimivat eri lainsäädännön alaisina. Esimerkkejä on paljon eikä yritysten johtamisesta voi ottaa suoraa oppia kaupungin johtamiseen tai siirtää ratkaisuja toisesta toiseen.
Lainsäädäntö on yksi eniten vaikuttavista tekijöistä. Kaupungin tehtävät ovat hyvin tarkkaan säädetty laissa ja tehtäviä on paljon lisäksi sitä miten tehtävät toteutetaan säädellään tarkasti. Yrityksissä on pitkään ollut vallalla keskittyminen ydinosaamiseen ja kaikenlaisten ”rönsyjen” karsiminen. Tällä keinolla on saavutettukin menestystä. Kaupunki ei samalla tavalla voi keskittyä johonkin kapeaan erikoisalaan koska sen on hoidettava sille laissa määrättyä tehtäväkenttää. Kaupungin johtaminen on siis hyvin paljon eri asia kuin yrityksen johtaminen.
Jätä kommentti