Terveydenhuollosta

Minun piti kirjoittaa tänne jo aikaa sitten Aamulehden Asiat-liitteessä 6.11.2010 olleesta arkkiatri Risto Pelkosen haastattelusta. Pelkonen kommentoi terveydenhuollon tilaa ja erityisesti julkisen ja yksityisen terveydenhuollon suhdetta.

Pelkonen pohtii muun muassa pitäisikö julkinen ja yksityinen terveydenhuolto eriyttää kokonaan toisistaan. Yksityisiä terveydenhoitoyrityksiä tuetaan julkisin varoin kun niiden tuottamiin palveluihin maksetaan Kelakorvausta. Korvauksen kautta veronmaksajien rahoja siirtyy yritysten voittoihin. Erityisiksi terveydenhuollon ongelmiksi arkkiatri nostaa rahoituksen, työntekijöiden saamisen alalle ja kansalaisten kasvavat terveyserot. Haastattelun loppupuolella hän toteaa, että ”Kilpailuttaminen, yksityistäminen ja ulkoistaminen eivät ole ratkaisuja. Ne lisäävät vain eriarvoisuutta”. Itse olen hyvin paljon samaa mieltä.

Kansalaisten kasvava eriarvoisuus näkyy terveydenhuollossakin hyväosaiset ovat terveempiä kuin huono-osaiset ja kehitys kiihtyy jatkuvasti. Kehitys voidaan pysäyttää ainoastaan julkista terveydenhuoltoa kehittämällä. Yksi mahdollisuus olisikin kelakorvauksen maksaminen ainoastaan julkisen puolen terveydenhoitopalveluista mikä kohdistaisi tämän tuen vain ja ainoastaan julkisiin palveluihin. Kelakorvauksen maksaminen yksityiselle puolelle tuntuu hankalalta senkin vuoksi, että terveydenhoitoalalle on muodostumassa riskitön bisnes jossa onnistuminen taataan verovaroin. Pahimmillaan tämä on suoraa tulonsiirtoa veronmaksajilta yritysten osakkeenomistajille.

Terveydenhoito on haasteiden edessä ja kaipaa rohkeita avauksia. Ulkoistaminen ja yksityistäminen eivät ole oikeansuuntaisia toimia.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei jaeta eteenpäin. Täytä puuttuvat kentät *