Tuntevatko suomalaiset politiikan?

Turun yliopistossa on tutkittu suomalaisten politiikkatietämystä. Asiasta kirjoittaa mm. Helsingin Sanomat. Tutkimuksen mukaan suomalaisten tiedot politiikasta ovat kohtuulliset. Parhaiten politiikkaa tuntevat korkeasti koulutetut. Puolueiden kannattajista politiikkaa tuntivat parhaiten Vasemmistoliiton, Kokoomuksen ja Vihreiden kannattajat.

Vasemmistoliittolaiselle tämä ei sinällään ole yllätys, vasemmistoliiton kannattaminen on järkivalinta jolle on olemassa hyvät perustelut. Huolestuttavaa Vasemmistoliiton kannalta on, että tietämys politiikasta on huonointa vähiten koulutettujen keskuudessa, siis perusduunareiden jotka ovat muodostaneet vasemmiston kannattajakunnan ytimen.

HS:n nettisivuilla siteerataan politiikan tutkija Kimmo Eloa, jonka mukaan lukiolaisista pyritään kasvattamaan aktiivisia kansalaisia, mutta ammattikoululaisista tyydytään tekemään vain velvollisuudentuntoisia alamaisia. Tämä on huolestuttava väite, mutta pelkään pahoin siinä olevan perää. Tällainen kehitys on vasemmiston kannalta huolestuttavaa ja antaa osaltaan selitystä niiden tavallisten suomalaisten äänestyskäyttäytymiselle jotka äänestävät oikeistoa vaikka se onkin vastoin heidän omaa etuaan. Työväenliikkeen historiaa, saavutuksia ja tavoitteita ei enää tunneta vaan äänestetään median esiin nostamia julkkisehdokkaita.

Politiikkaa ei saa jättää vain hyvin koulutettujen ja suurituloisten asiaksi.

HS:n uutinen on osoitteessa: https://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Tutkimus+Suomalainen+tuntee+politiikan+kohtuullisesti/1135240227144

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei jaeta eteenpäin. Täytä puuttuvat kentät *