Turvallisempia vanhuspalveluita

Alla kolumnini joka julkaistiin Tamperelaisessa 2.2.2019.

Turvallisempia vanhuspalveluita

Suomalaisia ovat järkyttäneet Esperi Caren Kristiinankaupungissa toimineessa vanhusten asumisyksikössä

Kolumnini Tamperelaisen sivulla.

Kolumnini Tamperelaisen sivulla.

paljastuneet laiminlyönnit ja asukkaiden kohtelu. On ikävä todeta, että asia ei tullut yllätyksenä. Vuosien ajan henkilöstö ja ammattijärjestöt ovat yrittäneet kertoa puutteista ja väärinkäytöksistä vanhuspalveluissa ja erityisesti yksityisten yritysten palveluissa. Puheita ja varoituksia ei ole kuitenkaan haluttu kuunnella vaan ne on jätetty huomiotta ja hoettu oikeistoille ominaista mantraa yksityisten palveluiden ylivertaisuudesta.

Miten varmistuisimme vanhuspalveluiden laadusta nyt, kun ongelmat ovat tulleet ilmi ja ne on otettu todesta? Keinoja on mutta ne vaativat poliittista tahtoa ja suunnanmuutosta.

Ensinnäkin nykymuotoinen hallituksen esitys sote-uudistuksesta on kaadettava. Esitys sisältää valinnanvapauslain joka pakottaa avaamaan palvelut markkinoille ja maakuntia tarjoamaan palveluseteleitä muun muassa juuri asumispalveluissa jolloin palveluita tuottavat yritykset. Nykymuodossaan esitys tarkoittaa palvelutuotannon muuttumista markkinaehtoiseksi ja lisää Kristiinankaupungin tapauksen kaltaisia palveluita.

Toiseksi lainsäädäntöä on uudistettava. Hoitajamitoitus on kirjattava lakiin. Kilpailulainsäädäntöä on muutettava niin, että palveluiden laadun huomioimisesta kilpailutuksessa tulee selkeämpää ja helpompaa. Aikaisempien huonojen kokemusten huomioiminen ja sopimuksia rikkoneiden yritysten ulossulkeminen kilpailutuksista pitää tehdä laissa mahdolliseksi. Lain tulisi mahdollistaa myös se, että hyvin toimineiden palvelutuottajien sopimuksia ei tarvitsisi kilpailuttaa yhä uudelleen.

Kolmanneksi kunnat voivat itse vaikuttaa tilanteeseen, että palvelutuotanto ei ajaudu markkinoiden armoille. Omalla pormestarikaudellani Tampereen kaupunki alkoi tuottaa myös itse ikäihmisten asumispalveluita kun aikaisemmin palvelut oli ostettu yrityksiltä ja järjestöiltä. Tämä tehtiin juuri sen vuoksi, että palvelutuotanto ei olisi nopeasti laajentuvien kansainvälisten yritysten varassa ja armoilla.

Keinoja tilanteeseen vaikuttamiseen on, jos vain on halua. Suomalaiset vanhukset ansaitsevat turvallisen vanhuuden. Turvallisuus on asetettava liikevoiton edelle.

1 Kommentti

  • Sairaanhoitaja Leena Tuli 11/12/2019 13:44

    Turvallisempia vanhustenpalveluita
    Olen toiminut hoitajana (apu- perus- ja sairaanhoitajana)vanhustyössä, sairaaloissa, vanhainkodissa ja tehostetussa palveluasumiseen nyt 42 vuotta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei jaeta eteenpäin. Täytä puuttuvat kentät *