Vaalit, vappu ja tulevaisuus

Eduskuntavaalit on pidetty ja tulos on ollut jo hyvän aikaa tiedossa. Iso kiitos kaikille äänestäjilleni ja tukijoilleni! Minusta ei tullut kansanedustajaa mutta omaan tulokseeni voin olla tyytyväinen. Puolueen tulokseen taas ei voi olla tyytyväinen. Tulos on itseasiassa ainakin minulle melkoinen järkytys josta toimipuminen on kestänyt sen verran aikaa, että kirjoitan tätä tekstiä vasta nyt. Kerrankin mielipidekyselyt ja monet muut merkit olivat menestyksemme kannalta suotuisia. Vaalityö sujui mukavissa merkeissä ja kampanjassa henki oli hyvä. Palaute toreilla ja turuilla oli hyvää ja kannustavaa. Ja sitten tulos oli mitä oli. Oma pettymykseni oli suuri.

Omaan tulokseeni voin kuitenkin olla tyytyväinen koska ääni tuli mukavasti. Apulaispormestarina toimiminen ei näytä romauttaneen kannatustani joten voin jatkaa työtäni hyvällä mielin ja samaan suuntaan. Nopealle korjausliikkeelle ei näytä olevan tarvetta.

Mistä vasemmiston vaalitappio sitten johtui. Itse olettaisin, että yksi syy on vasemmistoliiton leimautuminen ja leimaaminen velkapuolueeksi. Olimme puolueista ainoa joka lähti haastamaan sitä yhtä totuutta velasta ja julkisen sektorin leikkaamisen välttämättömyydestä. Tämä kostautui. Meidät leimattiin vastuuttomaksi velankasvattajien joukoksi vaikka linjanamme oli maltillinen talouspolitiikka äkkijarrutuksen ja lamaa syventävien leikkauksien välttäminen. Muitakin syitä tappioon varmasti on ja keskustelu syistä jatkuu.

Kampanja oli kuitenkin kaikilla tasoilla paras ja hyvä henkisin johon olen tähän mennessä osallistunut. Toivottavasti samanlaista kampanjaa saa tehdä tulevaisuudessakin ja toivottavasti paremmalla tuloksella.

Vaalien aikana tuli käyty paljon keskusteluja mm. Keskustorin vaalimökillä.

Vaalien aikana tuli käyty paljon keskusteluja mm. Keskustorin vaalimökillä.

Paneelissa Virroilla.

Paneelissa Virroilla.

 

Menimme aamulla asemalle jakamaan vaalilehtiä työmatkalaisille.

Menimme aamulla asemalle jakamaan vaalilehtiä työmatkalaisille.

Puolueen puheenjohtaja kävi kannustamassa vaalityötä.

Puolueen puheenjohtaja kävi kannustamassa vaalityötä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vappuna olin puhumassa Ruoveden työväentalo Sointulan vappujuhlassa. Sointulan vappujuhla oli tunnelmallinen ja lämminhenkinen. Yleisöä oli paikalla hyvin. Ruovedeltä palasin Tampereelle vapun viettoon mutta marssille en

Olin vappuna puhumassa Ruovedellä Sointulassa

Olin vappuna puhumassa Ruovedellä Sointulassa

tietenkään ennättänyt. Alla Sointulassa pitämäni puhe.

 

Toverit!

Elämme synkkää aikaa eikä nopeaa muutosta tilanteeseen ole näkyvillä. Suomen, Euroopan ja koko maailman taloustilanne on vaikea ja se vaikeuttaa erityisesti niiden ihmisten elämää joiden asema on jo valmiiksi ollut hankala. Tilannetta ei tee yhtään helpommaksi se, että juuri pidettyjen eduskuntavaalien tulos viittaa oikeistolaisen hallituksen syntymiseen Suomeen. Tämä tulee todennäköisesti hankaloittamaan vaikeimmassa asemassa elävien suomalaisten elämää entisestään.

Vaikea taloustilanne näkyy Suomessa muun muassa korkeana työttömyytenä ja julkisen sektorin rahoitukseen kohdistuneina leikkauksina. Talouden ongelmista on usein syytetty julkista sektoria ja hyvinvointivaltiota. Ongelmien taustalla ovat kuitenkin muut tekijät. Nykyisten ongelmien taustalla on viime vuosikymmenellä alkanut kapitalismin kriisi joka alkoi Yhdysvalloista. Amerikassa myytiin halvalla lainoja köyhille ihmisille joiden ei oletettukaan voivan maksaa lainojaan takaisin ja nämä lainat paketoitiin sijoitustuotteiksi jotka myytiin keskiluokkaisille sijoittajille. Järjestely toimi hyvin niin kauan kuin lainojen takuuna olleiden kiinteistöjen arvo ei enää kasvanutkaan oletetulla tavalla ja tästä seurannut romahdus johti maailmanlaajuiseen pankkikriisiin josta ei ole vieläkään toivottu. Tämä kriisi on taustalla myös Euroopan maiden ongelmissa. Ongelmien syynä ei ole julkinen sektori.

Juuri käydyissä eduskuntavaaleissa valtion velka ja julkinen talous nousi yhdeksi keskeisistä teemoista. Vasemmistoliitto oli eduskuntapuolueista ainoa joka ei lähtenyt vaaleihin leikkauslistan kanssa. Monet puolueet esittivät leikkauslistojaan ja samalla kertoivat, että eivät aio leikata kaikista vaikeimmassa asemassa olevien palveluita. Tällaiset lupaukset ovat valheellisia koska julkiseen sektoriin ei ole mahdollista tehdä leikkauksia jotka eivät vaikuttaisi juuri näiden ihmisten elämään. Vasemmistoliitto oli puolueista rehellisin eikä esittänyt leikkauksia joiden vaikutuksia olisi väitetty olemattomiksi. Talouden ratkaisut on löydettävä muualta kuin palveluiden leikkaamisesta. Tärkeintä olisi saada ihmisille työtä ja talous kasvuun. Tätä voitaisiin muutaman vuoden ajan tukea velkaakin kasvattamalla koska laaja työttömyys on valtion velkaa suurempi ongelma.

Asennoituminen valtion velkaan oli varmaankin yksi selittävä tekijä joka johti Vasemmistoliiton huonoon vaalitulokseen. Mielipidetutkimukset lupasivat huomattavasti parempaa tulosta kuin mikä vaaleissa saavutettiin. Julkisessa keskustelussa oli kansalaiset lietsottu velkapelkoon josta oli tullut Suomen ainoa totuus – lisää velkaa ei pidä ottaa. Verrattuna moniin muihin Euroopan valtioihin Suomen valtion velka on kuitenkin melko alhaisella tasolla ja luottoluokitus edelleen hyvä. Velkapelon varjolla media leimasi Vasemmistoliiton holtittomaksi velkarahalla elämisen kannattajaksi vaikka Vasemmistoliiton linja oli nimenomaan maltillinen ja hallittu velanotto talouden saamiseksi kasvuun.

Maan hallituksen muodostavat todennäköisesti puolueet jotka ovat vaaliohjelmissaan luvanneet leikata julkisia menoja. Maamme kansantalous pyörii tällä hetkellä pitkälti kotimaisen kysynnän varassa ja julkisten menojen leikkaus esimerkiksi sosiaalietuuksiin puuttumalla tarkoittaa pahimmillaan kotimaisen kysynnän romahdusta kun ihmisillä on entistä vähemmän rahaa käytettävissään. Tämä tarkoittaisi talouden kierteen syventymistä ja vaikeuksien pahenemista. On suuri uhka, että aloittava hallitus toistaa leikkauslinjallaan 90-luvun virheitä ja seurauksena on jälleen yksi menetetty sukupolvi suomalaisia.

Miten voimme muuttaa maamme kehityksen suunnan ja pelastaa mitä pelastettavissa on? Tarvitseeko Suomi pohjakosketuksen ennen kuin suunta muuttuu ja muutosta ajavien vasemmistopuolueiden kannatus lähtee nousuun. Näin on käynyt muun muassa Etelä-Euroopassa kuten Kreikassa ja Espanjassa joissa vasemmiston kannatuksen kasvu on luonut mahdollisuuden yhteiskunnalliselle muutokselle ja rahavallan haastamiselle. Suomessa tällaisesta muutoksesta ei ole toistaiseksi viitteitä. Meidän onkin itse luotava omalla aktiivisella toiminnalla tämä muutos ja tuotava julki, että kurjistamiselle on toisenlaisia vaihtoehtoja. Vasemmiston on itse oltava muutos. Kukaan ei tee muutosta meidän puolestamme. Tämä vaatii työtä ja kärsivällisyyttä mutta muutakaan vaihtoehtoa muutoksen aikaansaamiseksi ei ole.

Nyt on aika aloittaa työt jotta suunta saadaan käännettyä niin, että Suomi on tulevaisuudessakin kaikille hyvä paikka asua. Hyvää vappua!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei jaeta eteenpäin. Täytä puuttuvat kentät *