Valtuusto päätti Hatanpään ja TAYS:in yhdistymisestä sekä Tilakeskuksen yhtiöittämisestä

Valtuuston ylimääräisessä ja melko ytimekkäässä kokouksessa oli vähän asioita mutta ne olivat sitäkin merkittävämpiä. Käsitellyistä asioista ensimmäinen oli kaupungin omistajaohjauksen periaatteet. Asiasta keskusteltiin melko vähän. Valtuutettumme Sinikka Torkkola, joka on myös kaupunginhallituksen konsernijaoston jäsen, käytti kuitenkin keskustelun kuluessa erinomaisen puheenvuoron. Torkkola kertoi, että hän oli tiedustellut käyttöönsä kaupungin omistamien yhtiöiden yhtiöjärjestyksiä ja hänelle oli kerrottu, ettei kaupungilla ole niitä. Tästä seuraa kysymys miten valtuutetun kuten Torkkolan jonka tehtävänä konsernijaoston jäsenenä valvoa yhtiöiden toimintaa voi suoriutua tehtävästään jos yhtiöjärjestyksiä ei ole käytettävissä? Konsernijohtaja lupasi keskustelun kuluessa varmistaa, että ajantasaiset yhtiöjärjestykset saadaan käyttöön. Torkkolan puheenvuoro oli erittäin ajankohtainen koska myöhemmin kokouksessa Tilakeskuksen yhtiöittämisen kannattajat vakuuttelivat, että kyllä yhtiöistäkin saa tietoja.

Kokouksen merkittävin asia oli Hatanpään sairaalan ja Tampereen yliopistosairaalan (TAYS) yhdistyminen. Taustalla vaikuttaa päivystysasetuksen muutos jonka mukaan leikkaustoimintaa voidaan tehdä ainoastaan sairaaloissa joissa on laaja päivystys. Nykyisellään tällaista päivystystä Hatanpäällä ei ole vaan toiminta on keskitetty TAYS:iin Acutaan. Asetuksen muututtua yhdistymiselle ei ollut vaihtoehtoja jos toiminnan Hatanpäällä halutaan jatkuvan. Tampere ja Pirkanmaa tarvitsevat Hatanpään kapasiteettia joten asia oli selvä.

Hatanpään sairaala täytti juuri 100 vuotta ja se on tuottanut laadukkaita palveluita hyvin kustannustehokkaasti. Apulaispormestarina toimiessani minulla oli Hatanpään suhteen kolme tavoitetta: Hatanpään sairaalan toiminnan jatkuminen on turvattava, tamperelaiset hoidetaan jatkossakin Tampereella ja Hatanpään sairaala säilyy yhtenä kokonaisuutena. Käsitellyssä esityksessä kaikki nämä tavoitteet toteutuivat ja pystyin hyväksymään asian omalta osaltani hyvillä mielin. Valtuusto hyväksyi sairaaloiden yhdistymisen yksimielisesti.

Kokouksen lopussa käsiteltiin kaupungin Tilakeskuksen yhtiöittämistä. Vasemmistoliiton valtuustoryhmä vastusti yhtiöittämistä. Kirjoitin perusteluita kannallemme Vasen kaista -verkkolehteen. Jutun löytää tästä linkistä. Hävisimme äänestyksen selvin numeroin 8-59. Ryhmämme kanssa samaa mieltä oli ainoastaan Aarne Raevaara.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei jaeta eteenpäin. Täytä puuttuvat kentät *