Valtuusto puhui taloudesta ja toiminnasta

Tampereen kaupunginvaltuusto kokoontui maanantaina 21.10.2013. Kokouksen esityslista oli lyhyt ja kokouskin jäi verrattain lyhyeksi. Esityslistalla ei ollut mitään poikkeuksellisen merkittävää aihetta mutta puhetta riitti erityisesti kaupunginhallituksen vastauksista tarkastuslautakunnan huomioihin. Tarkastuslautakunta on luottamushenkilöistä koostuva toimielin joka valvoo kaupungin toimintaa ja puuttuu siinä ilmeneviin epäkohtiin. Kerran vuodessa tarkastuslautakunta tekee arviointikertomuksen havaitsemistaan puutteista ja epäkohdista. Kaupunginhallitus oli nyt vastannut viime arviointikertomuksessa esitettyihin puutteisiin.

Eniten kaupunginhallituksen vastauksista puhuttiin lastensuojelun tilanteesta. Tampere ei vieläkään pysty hoitamaan lastensuojeluaan lain edellyttämällä tavalla. Tämä toki koskee vain muutamia tapauksia mutta laki pätee kaikkiin tilanteisiin. Paljon puhuttiin myös kaupungin taloustilanteesta johon tarkastuslautakunta oli kiinnittänyt huomiota. Taloustilanteen korjaamiseksi esitettiin paljon epärealistia toimintamalleja erityisesti perussuomalaisten ja kokoomuksen oikeistosiiven joukosta. Näissä esityksissä perusajatuksena oli se, että kaikki hallinto pitäisi lakkauttaa ja tällä toimenpiteellä sitten oikeistolaisten mukaan talous saataisiin kuntoon. Samalla kuitenkin oman organisaation osaamista pitäisi vahvistaa jotta palveluita ei jouduttaisi kalliilla ostamaan konsulteilta. Eli samaan aikaan hallinto sekä lakkautettaisiin että sitä vahvistettaisiin ja konsulteilta ei ostettaisi mitään mutta kaikki lakkautetun hallinnon työ ostettaisiin konsulteilta. Hankalaa? Itsekin tipuin kärryiltä mikä oikeiston ratkaisu talouden ongelmiin olisi. Perussuomalaiset ja kokoomuksen äärilaita esittivät talouden ongelmien ratkaisemiseksi myös henkilöstön lomautuksia ja irtisanomisia.

Totuus on kuitenkin se, että talouden korjaamiseksi ei ole olemassa mitään helppoja  taikatemppuja vaan tilanne vaatii pitkäjänteistä maltillista työtä. Lomautukset ja irtisanomiset olisivat vihonviimeinen keino joka sekoittaisi taloutta entisestään.

Puhe polveili melko monenlaisiin aiheisiin ja hyvin kauaksikin käsiteltävistä aiheista myös tunnelia sivuttiin. Omasta puolestani oli mukava kertoa valtuustolle, että Tampereella käsitellään nyt toimeentulohakemukset lain edellyttämässä ajassa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei jaeta eteenpäin. Täytä puuttuvat kentät *