Valtuusto, vanhuspalvelut, perusturva ja rikossyyte

Viimeiset viikot ovat olleet aika tapahtumarikkaita. Tätä kirjoittaessa on kulunut jo yli viikko 22.10.2018 pidetystä kaupunginvaltuuston kokouksesta. Mitään kovin yllättävää kokouksessa ei ollut. Eniten keskustelua herätti kaupungin toiminnan ja talouden katsaus. Keskustelu aiheesta oli oikeastaan poikkeuksellisen rakentavaa. Syyt talouden tilanteeseen todettiin ja harvempi lähti niitä kovasti haastamaan tai keksimään täysin omia syitä talouden kurjaan tilanteeseen. Puheita siitä, että ratikka on yksin ja ainoastaan syy talouden tilanteeseen kuultiin aika vähän vaikka sen suuntaisia puheenvuorojakin oli. Monet puheenvuoroista olivat aika toteavia. Itse käytin asiasta yhden puheenvuoron jossa omasta puolestani totesin talouden suurimmaksi ongelmaksi heikosti kasvavat tulot ja leikkaukset valtionosuuksiin. Raportista löytyy hyvä kuva josta näkyy selkeästi leikkaus valtionosuuksiin ja sen vaikutus kaupungin tuloihin.

Tässä näkyy hyvin miten kaupungin tulot ovat kehittyneet ja miten rajusti valtionosuuksia on leikattu.

Valtuustoryhmien kesken oli sovittu, että talouden tulevaisuudesta ja korjauskeinoista puhutaan seuraavassa kokouksessa talousarvion yhteydessä. Sopimus piti poikkeuksellisen hyvin ja keskustelu pysyi lähes asiassa.

Kokouksen lopulla käsiteltiin kaksi valtuustoryhmämme jäsenten tekemää valtuustoaloitetta. Sinikka Torkkolan tekemä aloite asumisen oppaan tuottamiseksi selkosuomeksi kehitysvammaisille nuorille ja Ilkka Porttikiven aloite esteettömän lintutorni rakentamiseksi Iidesjärvelle. Poikkeuksellisesti molempien aloitteiden pohjalta on ryhdytty toimenpiteisiin eli asiat etenevät! Tämä on melko harvinaista aloitteiden kohdalla.

Lauantaina Vasemmistoliitto järjesti työväenmuseo Werstaalla tapahtuman vanhusten palveluista. Paikalla puhumassa olivat gerontologian professori Marja Jylhä Tampereen yliopistosta sekä Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson. Paikalla oli hyvin yleisöä joka osallistui myös aktiivisesti keskusteluun. Itse toimin kuntapäättäjätyöryhmän puheenjohtajana. Keskustelimme ikäihmisten palveluiden tuottamisen ongelmista ja ratkaisuista kunnissa. Tapahtumassa kerättyjä ideoita ja muuta materiaali hyödynnetään puolueen ohjelmatyössä.

Kuva Werstaalta kuntapäättäjät -työryhmästä. Iloisesta ilmeesta huolimatta aiheet olivat vakavia.

Sunnuntaina olin Nokialla perusturvaillassa Nokian vasemmiston kutsumana. Paikalla perusturvasta keskustelemassa oli useampi kymmen nokialaista ja hieman kauempaakin tulleita aktiivisia kansalaisia. Minun lisäksi alustuspuheenvuorot tilaisuudessa pitivät nokialainen kaupunginvaltuutettu ja eduskuntavaaliehdokas Anneli Lehtonen sekä Nokian kaupunginjohtaja Eero Väätäinen. Keskustelu oli aktiivista ja olimme monista ongelmista samaa mieltä.

Tämän viikon isoin uutinen tamperelaisessa kunnallispolitiikassa on ollut demareiden ryhmäpuheenjohtaja Atanas Aleksovskin saama rikossyyte. Aleksovskin toiminta Kotilinnasäätiön tonttikaupoissa Muotialassa on ollut puheenaiheena pitkään mutta nyt asia liikkui vihdoin eteenpäin. On hyvä, että asia selvitetään kunnolla ja tuomioiden jakaminen asiassa on syytä jättää oikeudelle. Aleksovskin tulisi kuitenkin toistaiseksi pidättäytyä luottamustoimistaan ja samalla on syytä puuttua hänen sanomisiinsa omasta toiminnastaan kaupunginhallitukselle. Valtuustoryhmämme otti asiaan kantaa mistä voi lukea Vasen kaistasta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei jaeta eteenpäin. Täytä puuttuvat kentät *