Vasemmisto on nousussa

Vapun jälkeisenä aamuna 2.5.2012 ilmestyneen Aamulehden pääkirjoituksen otsikkona oli Väljähtynyt vasemmisto. Kirjoituksessa kerrottiin muun muassa, että ”Vain kourallinen uskollisia vaeltaa vanhasta muistista kuuntelemaan rituaalisyistä pidettyjä poliittisia puheita”. Koko kirjoitus oli työnväenliikettä ja perinteistä vapunviettoa vähättelevä.

Itse perinteiseen työväen vapunviettoon osallistuneena ihmettelen tällaista kirjoitusta ja voin todeta, että se on kaukana todellisuudesta. Tampereen vappumarssilla oli järjestäjien arvioiden mukaan noin 3 500 – 4 000 osallistujaa. Määrä on huomattavasti enemmän kuin Aamulehden väittämät ”kourallinen uskollisia”. Marssin Sorin aukiolta lähteneen kulkueen loppupäässä ja kun itse olin Suvantokadun kohdalla oli marssijoukon kärki jo kääntymässä Hämeensillalle. En ollut rivistön viimeinen marssija marssijoita oli kymmenien metrien edestä vielä takananikin.

Marssiin osallistuneet jäivät vielä Keskustorille kuuntelemaan puheita. Paikalla oli myös nuoria joita ilmeisesti kiinnosti erityisesti ministeri Arhinmäen puhe. Vaikka viime eduskuntavaaleissa vasemmistopuolueiden kannatus oli historiallisen heikkoa on muun muassa Ylen viimeisimmän tutkimuksen mukaan kannatus nousussa. Vasemmistoliiton nuorisokannatus on vahvaa. Kansan uutiset kertoo, että äänestäjien kuva Vasemmistoliitosta on parantunut.

Toinen kummallinen väite Aamulehden pääkirjoituksessa oli, että hyvinvointivaltio olisi tullut valmiiksi. Tätä näkemystä ei voi jakaa. Hyvinvointivaltio on hanke joka ei valmistu koskaan, sitä on jatkuvasti kehitettävä ja sen on muututtava ajan mukana jotta se voi vastata uusiin haasteisiin. Hyvinvointivaltion valmistumista vastaan todistaa myös kansalaisten kasvava eriarvoisuus ja pahoinvointi josta on saanut lukea myös Aamulehden sivuilta. Oikeiston toimesta on hyvinvointivaltiota purettu aktiivisesti viimeisen kahden vuosikymmenen aikana. On vasemmiston tehtävä rakentaa hyvinvointivaltio uudelleen.

Vasemmisto on kaikkea muuta kuin väljähtynyt. Vasemmiston on tarjottava oikeiston harjoittamalle politiikalle vaihtoehto, sille on nyt tilausta. On kuitenkin vasemmistosta itsestään ja sen aktiiveista kiinni saadaanko tilaisuuteen tartuttua. Työtä on tehtävä lujasti jotta vasemmiston parantuneesta gallup-kannatuksesta tulee totta seuraavissa kunnallisvaaleissa. Joka tapauksessa väite vasemmiston väljähtymisestä ja hiipumisesta on täysin perusteeton.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei jaeta eteenpäin. Täytä puuttuvat kentät *