Vasemmistoliitto lähti mukaan pormestarikoalitioon

Vasemmistoliitto päätti lähteä jatkamaan pormestarikoalition rakentamista yhdessä Kokoomuksen, sosialidemokraattien ja vihreiden kanssa. Päätös ei ollut helppo mutta valittavissa olevista vaihtoehdoista paras.

Totuus on se, että Kokoomus sai vaaleissa eniten ääni ja oli ryhmien välillä tehdyn menettelytapasopimuksen mukaan oikeutettu aloittamaan pormestarineuvottelut. Päättyvän kauden aikana olemme tehneet tiivistä yhteistyötä sosialidemokraattien kanssa ja yhteistyö Kokoomuksen sekä vihreiden kanssa on myös onnistunut. Käydyissä neuvotteluissa on pormestariohjelmaluonnokseen saatu monia kirjauksia Vasemmistoliiton vaaliohjelmasta kuten perusterveydenhuollon parantaminen, lapsiperheiden tukeminen, vuokra-asuntojen lisärakentaminen ja kaupungin hankintojen eettisyyden parantaminen. Yhteistyö Kokoomuksen kanssa ei myöskään tarkoita annettujen vaalilupausten unohtamista tai rikkomista – vastustamme edelleen tunnelia ja kannatamme ratikkaa.

Vaihtoehtona Kokoomuksen, sosialidemokraattien ja vihreiden kanssa tehtävälle yhteistyölle olisi ollut SDP:n ympärille rakentunut koalitio johon olisivat meidän lisäksemme osallistuneet sosialidemokraatit, perussuomalaiset, Keskusta, kristilliset, sitoutumattomat ja SKP. Tämä koalitio olisi saavuttanut juuri ja juuri enemmistön mutta sen vastapainoksi olisi jäänyt vahva Kokoomuksen ja vihreiden muodostama oppositio. Vasemmistoliitolle hankaliksi kumppaneiksi olisivat muodostuneet perussuomalaiset. Vaikka meillä onkin myös samoja tavoitteita on perussuomalaisten asenne esimerkiksi kansainvälisyyttä, vähemmistöjä ja ympäristönsuojelua kohtaan niin erilaista että näkemysten yhteensovittaminen vaikuttaa mahdottomalta. Perussuomalaisten mielipiteet eduskunnassa ovat myös usein olleet kaukana Vasemmistoliiton linjoista esimerkiksi työntekijöiden oikeuksiin liittyvissä asioissa joten meillä olisi voinut olla selittämistä kannattajillemme miksi olemme samassa porukassa. Demarivetoiselta vaihtoehdolta vei myös uskottavuutta kristillisdemokraattien Aamulehdessä 14.11.2012 ilmoittama asettuminen Kokoomuksen taakse.

Vaikeassa tilanteessa valitsimme joukon jossa yhteistyömme sosialidemokraattien kanssa jatkuu ja työ vihreiden kanssa toivottavasti tiivistyy. Koalitiossa on valta tasapainossa eikä Kokoomuksen vaikutus kasva ylivoimaiseksi. Kaikkia tavoitteitamme tuskin saavutetaan mutta uskon, että yhteistyöllä saamme niistä useampia toteutumaan kuin jäämällä yksin.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei jaeta eteenpäin. Täytä puuttuvat kentät *