Tampereen kaupunginvaltuusto kokoontui maanantaina 28.1.2019 vuoden ensimmäiseen kokoukseensa. Asialistalla oli muun muassa kaupungin vuoden 2018 tilinpäätösennuste ja lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma.
Tilinpäätösennuste vuodelta 2018 on 68 miljoonaa euroa alijäämäinen. Kyseessä taitaa olla Tampereen ennätys. Ainakaan minä en muista, enkä tiedä, että koskaan aikaisemmin tilinpäätös olisi ollut näin huono. Kehno tulos osoittaa myös sen, että nykyinen ja tällä valtuustokaudella entisestään kiristynyt talouskuripolitiikka ei toimi eikä saa kaupungin taloutta tasapainoon.
Viime valtuustokaudella kun toimin apulaispormestarina tehtiin myös säästöjä mutta nykyiseen verrattuna ne tehtiin järkevästi. Toimintaa uudistamalla ja ilman palveluiden leikkaamista saatiin sosiaali- ja terveyspalveluiden menokasvu laskettua 3,1 prosenttiin aikaisemmasta 4,8 prosentista. Nykyisellä leikkaus- ja juustohöylälinjalla on menokasvu saatu takaisin 4,8 prosenttiin.
Tampereen taloutta ei käännä enää kuin veronkorotus. Millään järkevällä ja hyväksyttävällä keinolla kaupungin menoista ei saada leikattua pois 68 miljoonaa euroa. Pelkkä veronkorotus ei kuitenkaan riitä vaan sen lisäksi on jatkettava toiminnan uudistamista jotta menokasvu saadaan jälleen laskemaan. Talouskasvukin on hiipumassa joten ei ole mitenkään odotettavissa, että kaupungin menot kääntyisivät merkittävään kasvuun ilman veronkorotusta.
Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmasta käytiin pitkä keskustelu. Valtuutetut olivat liikuttavan yksimielisiä siitä, että lasten ja nuorten hyvinvointi on tärkeä asia ja siitä on pidettävä huolta. Lapsista ja nuorista kantoivat huolta myös ne valtuutetut jotka vastustivat viime marraskuun talousarviokokouksessa vasemmistoliiton esityksiä, että:
Lastensuojeluun osoitetaan 160 000 euron lisämääräraha henkilökunnan palkkaamiseksi; ja että Lasten ja nuorten mielenterveyspalveluihin osoitetaan 160 000 euron lisämääräraha.
Paljon puhuttiin peiliin katsomisesta. Toivoisin, että sinne peiliin katsoisivat erityisesti kaikki vasemmistoliiton esityksiä vastustaneet valtuutetut.
Keskustelun kuluessa valtuutettumme Ilkka Porttikivi kertoi, että viime vuonna ammattiopisto Tredussa on kuollut neljä opiskelijaa huumeiden yliannostukseen. Tieto on järkyttävä ja hälyyttävä. Toivotaan, että edes tämä herättelisi valtuutettuja myös salin oikealla laidalla.
Kokouksen lopussa valtuutettumme Ulla-Leena Alppi jätti valtuustoaloitteen taidekaari-kulttuurikasvatusohjelman ulottamisesta myös varhaiskasvatukseen.
Minä jätin valtuustoaloitteen palveluoppaan tekemiseksi Tampereen pienituloisille. Toimiessani puheenjohtajana köyhyysohjelmaa valmistelleessa työryhmässä tuli esiin, että vaikka palveluita pienituloisille olisi, niin niiden löytäminen on usein hankalaa. Opas helpottaisi palveluiden löytämisessä ja saamisessa silloin kun niitä tarvitaan.
Vasen kaistan uutisen kokouksesta voi lukea tästä.
Tästä voi lukea kokouksessa tekemäni valtuustoaloitteen:
Valtuustoaloite köyhyysoppaan saamiseksi Tampereelle
Jätä kommentti