Hatanpää ja MedOne

Aamulehti julkaisi alla olevan mielipidekirjoitukseni perjantaina 25.11.2011. Asiasta tekemäni valtuustokyselyt voi lukea alla olevista linkeistä:

Valtuustokysely koskien sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden ulkopuolisten palvelutuottajien toimintaa ja laadun valvontaa

Valtuustokysely koskien Tampereen kaupungin ulkoistettua palvelutuotantoa

Yksityisten palvelutuottajien valvonta on saatava kuntoon

Tampereen Hatanpään puistosairaalan U3 -osastoa hoitava Attendo MedOne -yhtiö on saanut aluehallintovirastolta huomautuksen toiminnastaan. Tampereen kaupunki ostaa U3 –osaston toiminnan MedOnelta.  Aluehallintovirasto on todennut, että U3 –osastolla ei ole ollut riittävästi henkilökuntaa suhteessa potilaiden määrään. Henkilökuntaa on ollut osastolla vähemmän kuin mitä MedOnen ja Tampereen kaupungin välinen sopimus edellyttää. Tampereen kaupunki sai myös huomautuksen siitä, että se ei ollut valvonut riittävällä tavalla palvelutuottajan toimintaa.

Tein Tampereen kaupunginvaltuustossa 21.4.2010 valtuustokyselyn siitä miten Tampereen kaupunki valvoo ulkopuolisia palveluntuottajiaan. Kyselyn taustalla olivat saamani tiedot siitä, että ulkopuolisten palvelutuottajien toiminta on laadultaan huonoa ja että esimerkiksi henkilökunnan määrä on pienempi kuin kaupungin omassa toiminnassa. Silloinen apulaispormestari Anna-Kaisa Ikonen (kok.) vastasi kyselyyn ja kertoi valvonnan olevan kunnossa. Tein samasta aiheesta uuden valtuustokyselyn 11.4.2011. Tällä kertaa kyselyn taustalla olivat Aamulehdenkin uutisoimat ongelmat kotipalveluissa. Tähän kyselyyn vastasi pormestari Timo P. Nieminen (kok.). Hän kertoi siitä miten valvonta on järjestetty ja miten ongelmiin voidaan puuttua.

Hatanpään puistosairaalan tilanne kuitenkin osoittaa, että valvonta on ollut riittämätöntä. Tampereen kaupungin on saatava ulkopuolisten palvelutuottajien valvonta kuntoon. Sopimusrikkomuksista on myös tultava seuraamuksia palvelutuottajille. Sopimuksia rikkoneita palvelutuottajia ei tule valita uudestaan tuottamaan palveluita. Jos valvontaa ei saada järjestettyä on palveluiden tuottaminen otettava takaisin kaupungin oman organisaation vastuulle.

 

Mikko Aaltonen

kaupunginvaltuutettu

kaupunginhallituksen jäsen

Vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmä

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei jaeta eteenpäin. Täytä puuttuvat kentät *