Hinta ohittaa laadun palveluasumisessa poliittisten päätösten vuoksi

Tampereen kaupunki alkaa ikäihmisten tehostettua palveluasumista kilpailuttaessaan painottamaan hintaa laadun sijasta. Aikaisemmin kuten omana apulaispormestariaikanani laatu oli kilpailutuksessa tärkeämpi tekijä ja tästä huolimatta palveluiden menokasvua saatiin hillittyä. Aiheesta on keskusteltu Aamulehden mielipipalstalla ja osallistuin omalla kirjoituksellani joka julkaistiin 15.10.2018. Kirjoitukseni teksti on alla:

Hinta ohittaa laadun poliittisten päätösten vuoksi

Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen (kok.) kirjoitti Aamulehdessä 11.10.2018 vanhusten tehostetun palveluasumisen kilpailutuksesta. Tampereen kaupunki suunnittelee kilpailuttavansa tehostetun palveluasumisen palvelut niin, että palveluiden hinta on laadun sijasta ratkaiseva tekijä kilpailutuksessa. Ikonen on huolissaan asiasta ja sen vaikutuksista palveluiden laatuun. Olen hänen kanssaan samalla tavalla huolissani päätöksen vaikutuksesta tamperelaisten vanhusten hyvinvoinnille.

Palveluiden hinnan painottuminen kilpailutuksessa johtuu poliittisista päätöksistä jotka pakottavat kaupungin etsimään epätarkoituksenmukaisia säästöjä. Tämä johtuu kaupungin käynnissä olevasta talouden tasapainottamisohjelmasta eli säästöohjelmasta jonka toteuttamisesta on päättänyt Tampereen kaupunginvaltuusto. Ohjelmassa etsitään mittavia kymmenien miljoonien eurojen säästöjä kaupungin palveluista ja kovaäänisimmin näitä säästöjä on vaatinut juuri kokoomuksen valtuustoryhmä. Vasemmistoliiton valtuustoryhmä esitti muutoksia ohjelmaan mutta esityksemme hävisivät äänestyksissä.

Valtuusto hyväksyi taloudentasapainottamisohjelman kokouksessaan huhtikuussa. Ohjelman pohjalta kaupunginhallitus on laatinut talousarviokehyksen jonka mukaan lautakunnat valmistelevat omat talousarvionsa. Talousarviokehys velvoittaa sosiaali- ja terveyslautakunnan rajaamaan vuoden 2019 menot 751 miljoonaan euroon. Tilinpäätösennuste osoittaa kuitenkin lautakunnan vuoden 2018 menojen olevan tällä tietoa 739 miljoonaa euroa. Tämä tarkoittaa, että palveluihin ei tule ensivuodeksi merkittävästi lisää rahaa ja palvelutarpeiden kasvaessa se tarkoittaa sitä että palvelut on tuotettava halvemmalla. Viranhaltijoiden ja lautakunnan onkin siis pitänyt pohtia miten tämä mahdoton yhtälö toteutetaan ja he ovat päätyneet korostamaan hintaa laadun kustannuksella. Hinnan meneminen laadun edelle on seurausta poliittisista päätöksistä.

Tämä on yksi esimerkki siitä miten nyt käynnissä oleva kaupungin säästökuuri vaikuttaa tamperelaisten arkeen. Palveluiden laskeva laatu heikentää vanhusten hyvinvointia mikä oletettavasti johtaa sairaalahoidon tarpeen kasvuun ja erikoissairaanhoidon menojen kasvamiseen mikä on jo nyt Tampereen talouden suurimpia ongelmia. Pahimmillaan tällaiset säästöt tulevat kalliiksi kun niiden vaikutuksia joudutaan paikkaamaan vielä kalliimmilla toimenpiteillä.

Kuva kirjoituksestani Aamulehdessä.

1 Kommentti

  • Tomi Testaaja 18/12/2018 09:09

    Tämä testikommentti lähetetään IE11-selaimesta

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei jaeta eteenpäin. Täytä puuttuvat kentät *